Ανασκόπηση των Νέων

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων κινήθηκε ανοδικά. Ξεκίνησε από τα 970 δισεκατομμύρια δολάρια και υποχώρησε προσωρινά στα 950 δισεκατομμύρια την Τετάρτη, με αφορμή την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια. Από τότε συνέχισε προς τα πάνω, ξεπερνώντας το ορόσημο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αξιοσημείωτο είναι πως για άλλη μια φορά τα crypto έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή από τις μετοχές.

Σχετικά με την ανακοίνωση της Fed, ο Πάουελ ανέβασε τα επιτόκια κατά 0,75%, όσο ακριβώς περίμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο αυτό που βύθισε τις αγορές, ήταν η μάλλον επιθετική ρητορική από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η πολιτικές σύσφιξης ίσως συνεχιστούν περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί.

Η δραστηριότητα του δικτύου του Bitcoin αυξήθηκε για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι ημερήσιες ενεργές διευθύνσεις αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ ο αριθμός συναλλαγών βρέθηκε και αυτός υψηλότερα κατά 3,6%. Το Hash Rate του Bitcoin παρέμεινε αυξήθηκε κατά 6,1% σε εβδομαδιαία βάση, στα 272 EH/s, μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιριών mining αυξήθηκε κατά 3,9%, στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ανακοίνωση της Meta (πρώην Facebook), ότι στο Instagram σε συνεργασία με το δίκτυο του Polygon (MATIC) θα προσφέρει NFTs. Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που αριθμεί σχεδόν 2 δισεκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με το CNBC, θα μπορούν οι δημιουργοί ψηφιακών αντικειμένων με την βοήθεια ειδικού σετ εργαλείων, να φτιάχνουν, να εκθέτουν, να διακινούν και να πουλάνε NFTs. Η τιμή του MATIC όμως είναι φυσικό εκτοξεύτηκε, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία που διαγράφει από τον Ιούνιο.

Συλλογή από NFTs θα βγάλει και η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. Η Warner Bros ανακοίνωσε πως θα την κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο έτος και θα ονομάζεται «Game of Thrones: Build Your Realm». Οι κάτοχοι των NFTs θα μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακά όπλα και άλλα αντικείμενα, να συνεργαστούν με άλλους χρήστες, και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους να δημιουργήσουν το δικό τους βασίλειο.

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που ο Elon Musk ανέλαβε το Twitter και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η πλατφόρμα ενδέχεται να στραφεί προς το Web 3.0 νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε. Δεν είναι άσχετο με το θέμα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Binance δήλωσε στο CNBC ότι έχει διαθέσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να δοθεί στα crypto μια «θέση στο τραπέζι όταν πρόκειται για την ελευθερία του λόγου». Επίσης ανέφερε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τον Musk να καταστείλει τους bot λογαριασμούς με μια εσωτερική ομάδα blockchain. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι στην περίπτωση που υπάρξει συνδρομή στο Twitter (κάτι εξαιρετικά πιθανό) η πληρωμή θα μπορούσε να γίνει εύκολα παγκοσμίως με κρυπτονομίσματα.

Από ότι βλέπουμε, ο χώρος των crypto και της αποκεντρωμένης οικονομίας, τείνει να γίνει όλο και πιο mainstream. Η JP Morgan (παλαιότερα φανατικά ενάντια του Bitcoin και των crypto), η DBS Bank και η SBI Digital Asset Holdings χρησιμοποίησαν το πρωτόκολλο Aave στο Polygon για να ολοκληρώσουν συναλλαγές συναλλάγματος και κρατικών ομολόγων πάνω στο δίκτυο του Ethereum. Αντάλλαξαν δοκιμαστικά εκδόσεις ομολόγων της Σιγκαπούρης σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα και Γιεν Ιαπωνίας για Δολάρια Σιγκαπούρης.

Η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι είναι πλέον έτοιμη να διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στο trading κρυπτονομισμάτων σε ιδιώτες επενδυτές. Μέχρι τώρα επιτρέπεται να λειτουργούν ανταλλακτήρια σε μια Ειδική Διοικητική Περιοχή και μόνο για επενδυτές με χαρτοφυλάκιο αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Λέτε να χαλαρώνει τα μέτρα για τα crypto η επίσημη Κίνα;

Ο επενδυτικός γίγαντας Apollo Global, ο οποίος διαθέτει υπό διαχείριση μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε πως θα παρέχει υπηρεσίες trading και θεματοφυλακής στους θεσμικούς του πελάτες. Για αυτόν τον σκοπό θα συνεργαστεί με την Anchorage Digital, όπως δήλωσαν, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργούν υπό αυστηρή εποπτεία και ασφάλεια.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Messari, η συνολική χρηματοδότηση από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) στον χώρο των crypto τον Οκτώβριο, ήταν 850 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 46% σε μηνιαία βάση, καθώς ήταν 1,57 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο. Επίσης μειωμένο κατά 74% είναι σε ετήσια βάση, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 3,21 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μήνας που μας πέρασε ήταν ο χειρότερος τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο όσο αφορά τόσο τον αριθμό όσο και το ύψος της χρηματοδότησης.

Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η Coinbase, το αμερικάνικο ανταλλακτήριο. Η εισηγμένη στον Nasdaq σημείωσε πτώση 44% στα έσοδα της, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της συναλλακτικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, από τα 655 εκατομμύρια δολάρια του δεύτερου τριμήνου, έφτασαν τα 365 εκατομμύρια. Από ότι δήλωσαν, βρίσκονται σε πορεία εξορθοολογισμού των δαπανών τους, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μέσω περικοπών σε δαπάνες προσωπικού και άλλων μέτρων.

Τέλος, μια είδηση με ελληνικό ενδιαφέρον. Το euro2day.gr, το πρώτο ελληνικό mainstream ΜΜΕ που διέθεσε στήλη ειδικά για τα κρυπτονομίσματα, γιορτάζοντας τα εικοστά γενέθλιά του, θα παρέχει στους αναγνώστες του 20 συλλεκτικά NFTs, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Τα NFTs θα βρίσκονται 5 φορές την εβδομάδα σε επιλεγμένα άρθρα του euro2day, στο κανάλι Euro2day blockchain and crypto και το Twitter του Βασίλη Παζόπουλου.

Αρθρογραφία