Εισαγωγικό σημείωμα

Αμετάβλητη έκλεισε σε εβδομαδιαία βάση η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές διακυμάνσεις. Τα ξημερώματα της Δευτέρας άξιζε 1,088 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στο ίδιο ακριβώς επίπεδο τιμών βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ενδιάμεσα, την Δευτέρα σκαρφάλωσε μέχρι τα 1,11 τρισεκατομμύρια (το υψηλότερο σημείο της εβδομάδας) και την Πέμπτη υποχώρησε μέχρι τα 1,072 τρισεκατομμύρια.

Πάνω από 3 μήνες η αγορά έχει σταθεροποιηθεί και κινείται σχετικά μονότονα, γύρω από τα 1,16 τρισεκατομμύρια. Άραγε να πρόκειται για ηρεμία πριν την καταιγίδα; Καθόλου απίθανο, αν και μικρή μεταβλητότητα οφείλεται κυρίως στην ανυπαρξία σοβαρών ειδήσεων. Ειδικά η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν από τις πιο βαρετές εδώ και πολύ καιρό.

Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση αφορούσε την γνωστή εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger. Οι άνθρωποι της στην προσπάθεια να λύσουν το ομολογουμένως σοβαρό ζήτημα της φύλαξης των λέξεων-κλειδιά, περιέλαβαν στην νεότερη ενημέρωση λογισμικού 2.2.1 του Nano X μια επιλογή, από την οποία μπορεί όποιος επιθυμεί να δημιουργήσει αντίγραφο για την φράση-κλειδί του σε 3 διαφορετικούς servers. Ωστόσο η ενέργεια ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την κρυπτοκοινότητα, καθώς καταστρατηγείται η φιλοσοφία της μη-θεματοφυλακής.

Η Tether αποφάσισε να αγοράσει Bitcoin από τα κέρδη της, ενισχύοντας έτσι το αποθεματικό που διαφυλάσσει το κλείδωμα της ισοτιμίας του USDT με το αμερικάνικο δολάριο. Συγκεκριμένα, η Tether δήλωσε ότι θα επενδύσει το 15% του καθαρού κέρδους της, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο και να διαφοροποιήσει τα αποθέματα της. Η εταιρία θα κρατάει τα Bitcoin μόνη της, χωρίς να χρησιμοποιήσει τρίτους για υπηρεσίες θεματοφυλακής, όπως δήλωσαν.

Το αμερικάνικο ανταλλακτήριο Coinbase, το μοναδικό εισηγμένο στον Nasdaq, πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα συνδρομητική υπηρεσία που ονομάζεται “Coinbase One” σε 35 χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Coinbase One στοχεύει να παρέχει ειδικά προνόμια, όπως μηδενικές χρεώσεις συναλλαγών και ενισχυμένες ανταμοιβές staking, με μηνιαία χρέωση 29,99 δολαρίων. Αρχικά, μόνο οι πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιρλανδία θα έχουν πρόσβαση.

Εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών διοργανώθηκε από την εταιρεία εξόρυξης Bitcoin Marathon Digital Holdings. Σκοπός είναι η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το ποσό θα διοχετευθεί στην υποστήριξη του έργου των Bitcoin Core προγραμματιστών.

Την Δευτέρα, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο report, ξεκίνησε η δυνατότητα απελευθέρωσης των Ethereum που βρίσκονται σε κατάσταση staking από την αποκεντρωμένη πλατφόρμα Lido. Από τους πρώτους που έσπευσαν να απελευθερώσουν Ethereum ήταν η χρεοκοπημένη Celsius, η οποία μετέφερε νομίσματα σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο δεν τα έστειλε για να τα ρευστοποιήσει αλλά σχημάτισε δικούς της επικυρωτές. Προφανώς οι εκκαθαριστές δεν βιάζονται να τα κάνουν δολάρια και αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας οι ίδιοι της ανταμοιβές του πρωτοκόλλου κι όχι διαμέσου της Lido.

Η Ripple κατάφερε μια μικρή αλλά σημαντική νίκη εναντίον της SEC στη συνεχιζόμενη δικαστική μάχη τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναγκαστεί να αποκαλύψει έγγραφα που σχετίζονται με την ομιλία του πρώην διευθυντή της SEC Bill Hinman σχετικά με το Ethereum, το οποίο αναφέρει ως «επαρκώς αποκεντρωμένο». Συνεπώς, τόσο αυτό όσο και το Bitcoin δεν θα πρέπει να θεωρούνται χρεόγραφα. Οι πληροφορίες σε αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ripple, αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαν να βλάψουν το Ethereum επειδή αφήνει περιθώριο να ερμηνευτεί ότι υπήρξε κάποια εύνοια από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η εμφάνιση και η δημοτικότητα των Ordinals ανέβασε τα τέλη συναλλαγών, καθιστώντας χρονοβόρες και κοστοβόρες τις συναλλαγές με Bitcoin. Δεν είναι όμως όλοι δυσαρεστημένοι. Κάποιοι ευνοηθήκανε με έναν από αυτούς να είναι το Litecoin, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον πολλοί, ως εναλλακτικό του Bitcoin, προκειμένου να γλιτώσουν τέλη συναλλαγών.

Η επιτυχία του Bitcoin με το πρωτόκολλο Ordinals, οδήγησε τους προγραμματιστές του Dogecoin (ναι, υπάρχουν προγραμματιστές στο Dogecoin, οι οποίοι πληρώνονται από τον Elon Musk) να εισαγάγουν το δικό τους πρότυπο DRC-20, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό οικοσύστημα DeFi που θα κατασκευαστεί πάνω από αυτό. Ο όγκος συναλλαγών στην αλυσίδα εκτινάχθηκε αμέσως σε υψηλά όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα Bitcoin και Litecoin!

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν το νομοσχέδιο Markets in Crypto Assets (MiCA) χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις. Αυτό σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη διαδικασία έναρξης ισχύος της νομοθεσίας και σημαίνει ότι πλέον η ΕΕ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και ομοιόμορφο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και στα 27 κράτη μέλη της.

Το χρυσό βατόμουρο της εβδομάδας: Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum δεν έχουν καμία αξία και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται νομοθετικά όπως τα τυχερά παιχνίδια, ανάφερε μια έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου. Στήριξαν το σκεπτικό τους στην αυξημένη μεταβλητότητα και την πιθανότητα απώλειας τεράστιων χρηματικών ποσών. Όπως αναφέρουν οι εμπνευστές της, ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα τους αγνοήσει και θα αντιμετωπίσουν τα κρυπτονομίσματα ως χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Αρθρογραφία