Εισαγωγικό σημείωμα

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά των crypto την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε 4%. Από τα 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, έφτασε στα 1,17 τρισεκατομμύρια. Την Τετάρτη το μεσημέρι ώρα Ελλάδας έφτασε μια ανάσα από τα 1,20 τρισεκατομμύρια, το ανώτατο σημείο της εβδομάδας, για να κατρακυλήσει απότομα στα 1,10 μέχρι το βράδυ.

Ο λόγος για την άνοδο ήταν τα ζητήματα φερεγγυότητας που τέθηκαν όσο αφορά την αμερικανική τράπεζα First Republic. Οι ανησυχίες δεν περιορίζονται εκεί, όπως εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές. Όλα τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, όπως ομόλογα και ενυπόθηκα δάνεια, διαπραγματεύονται με χαμηλότερη τιμή στην δευτερογενή αγορά. Αν αναγκαστούν να τα ρευστοποιήσουν για να καλύψουν μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, καταγράφουν ζημιές. Αυτές οι ζημιές τρομάζουν τους καταθέτες, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες αναλήψεις. Κι όπως έχουν αποδείξει οι τελευταίοι μήνες, οι κρίσεις στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα ευνοούν το Bitcoin. Είτε επειδή οι επενδυτές το αντιλαμβάνονται ως εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα είτε το χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα κινδύνου.

Ο λόγος για την ακόμα ταχύτερη υποχώρηση ήταν μια φήμη που διαδόθηκε αστραπιαία μέσα από το Twitter. Η εταιρεία ανάλυσης blockchain δεδομένων Arkham, η οποία ειδικεύεται στην μετάδοση «alerts» γύρω από τα τεκταινόμενα της αγοράς, ανέφερε ότι το ανταλλακτήριο Mt. Gox σε συνεργασία με την αμερικάνικη κυβέρνηση ξεκίνησαν να πουλάνε Bitcoin. Τελικά όμως αποδείχτηκε false alert. Αυτός ήταν ο λόγος που λίγες ώρες αργότερα ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης των τιμών….

Αρθρογραφία