Εισαγωγικό σημείωμα
Πολύ «ξύλο» έπεσε την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε 10%. Από τα 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, έφτασε στα 1,12 τρισεκατομμύρια, σχεδόν στο χαμηλό εβδομάδας. Μια προσπάθεια ανάκαμψης που υπήρξε την Τρίτη δεν έφερε αποτέλεσμα.
Ο βασικός λόγος ήταν πως η Fed, από ότι δείχνουν οι ενδείξεις, θα συνεχίσει απτόητη να ανεβάζει τα επιτόκια. Πιθανότατα θα προβεί σε άλλη μία αύξηση τον επόμενο μήνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση σε μεγάλη εταιρία του χώρου των crypto. Αυτή τη φορά στόχος του ήταν το ανταλλακτήριο Bittrex, στο οποίο κατέθεσε μήνυση. Το Bittrex κατηγορείται πως απέτυχε να συμμορφωθεί με τους νόμους περί κινητών αξιών.
Επίσης η SEC χαρακτήρισε το Dash, όπως και άλλα κρυπτονομίσματα ως χρεόγραφα. Ενδιαφέρον έχει πως ένα από αυτά είναι το Algorand, το οποίο πριν λάβει το σημερινό του αξίωμα ο επικεφαλής της SEC Gary Gensler, είχε εκθειάσει! Σημαντικό είναι πως ο Gensler κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, απέφυγε να χαρακτηρίσει το Ethereum ως χρεόγραφο, δεχόμενος πίεση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών να παράσχει σαφούς κανόνες για τα κρυπτονομίσματα. Ενδιαφέρον έχει επίσης πως ο γερουσιαστής Warren Davidson σκοπεύει να εισαγάγει νομοθεσία στην οποία θα προβλέπεται η απόλυση του επικεφαλής της SEC Gary Gensler, ως ακατάλληλου για την θέση.
Κι όμως όσο αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι, η εβδομάδα ξεκίνησε ενθαρρυντικά. Οι καταθέσεις στο Ethereum ξεπέρασαν τις αποσύρσεις. Όπως έχουμε αναφέρει, μετά την επιτυχημένη αναβάθμιση Shanghai η απελευθέρωση νομισμάτων που βρίσκονταν σε κατάσταση staking, είναι εφικτή. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για ρευστοποιήσεις, καθώς οι προσδοκίες για το Ethereum εξακολουθούν να είναι υψηλές. Μάλιστα η τιμή του έφτασε κάποια στιγμή στο ανώτερο σημείο των τελευταίων 11 μηνών.
Η κυριότερη είδηση αφορά την νέα νομοθεσία που ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο για τα κρυπτονομίσματα, την νομοθετική πράξη MiCA (Markets in Crypto Assets). Η ΕΕ φιλοδοξόντας να προλάβει ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, θέσπισε τους πρώτους κανόνες που αφορούν κυρίως εταιρίες, όπως ανταλλακτήρια, εκδότες tokens, stablecoins. Η επιδίωξη των νομοθετών είναι η αποτροπή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, καθώς θα πρέπει να τηρείτε ο κανόνας ταξιδίου που ισχύει στις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης προβλέπονται ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην προστασία των καταναλωτών. Όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και τα NFTs. Επίσης δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα οι νέοι κανονισμοί, αλλά σταδιακά. Θα ξεκινήσουν από τα stablecoins, όπου οι νόμοι έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηροί, από τον Ιούλιο του 2024. Οι υπόλοιποι κανόνες θα ισχύσουν από την αρχή του 2025.
Ειδικά για τα stablecoins θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο νόμου και στις ΗΠΑ. Προβλέπεται οι εκδότριες εταιρίες να τεθούν υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις παροχής άδειας είναι η κάλυψη τους με δολάρια ή ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Στο Τέξας, μια φιλική προς τα κρυπτονομίσματα Πολιτεία που έχει μαζέψει αρκετές εταιρίες του χώρου, ψηφίστηκε νομοσχέδιο με το οποίο τα ανταλλακτήρια θα πρέπει να διατηρούν επαρκές απόθεμα σε κρυπτονομίσματα, για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως της FTX. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση από τις εταιρίες, θα ανακαλείται η άδεια τους.
Κινήσεις όσο αφορά τα stablecoins γίνονται και από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία προετοιμάζεται για την ανάπτυξη του tokenization, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι Βρετανοί φαίνεται να αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας και σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο μέσα σε ένα χρόνο που να ευνοεί τον ανταγωνισμό με τα τραπεζικά ιδρύματα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Στην Ασία οι εξελίξεις δεν μένουν πίσω. Ένα δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ αποφάνθηκε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές. Αφορμή δόθηκε από μια δίκη που αφορούσε ένα ανενεργό σήμερα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το Gatecoin.
Νέα είχαμε και από την Ρωσία. Στην προσπάθεια της να ξεπεράσει το εμπόδιο των κυρώσεων, η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να δημιουργήσει εταιρικές οντότητες που να κάνουν mining. Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα διευκολύνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για συναλλαγές με το εξωτερικό, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα…