Εισαγωγικό σημείωμα
Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων μεταβλήθηκε ανεπαίσθητα. Από τα 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια που άξιζε τα ξημερώματα της Δευτέρας, βρέθηκε στα 1,13 τρισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στο ενδιάμεσο ακούμπησε τα 1,10 τρισεκατομμύρια την Τετάρτη, για να ανέβει στο υψηλότερο σημείο, τα 1,17 τρις την επόμενη.
Για άλλη μια εβδομάδα το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι εξελίξεις στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. Ξεκινάμε από την Fed, όπου είχαμε ανακοίνωση επιτοκίων. Ο Πάουελ ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%. Όπως εξήγησε, παρά την τραπεζική κρίση, η πολιτική τους όσο αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν μεταβάλλεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση επιτοκίων, ούτε κάποια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον για την χρονιά που διανύουμε. Ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού στο 2% παραμένει πρωταρχικός και πρόκειται να επιτευχθεί είτε μέσα από τις αυξήσεις των επιτοκίων είτε από τα λιγότερα δάνεια που θα παρέχουν λόγω κρίσης οι τράπεζες.
Ωστόσο τις αγορές έριξε λίγο αργότερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Γερουσίας, ισχυρίστηκε πως οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα παράσχουν καθολική ασφάλιση καταθέσεων για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, ανεξαρτήτως ποσού. Οι δηλώσεις αυτές ταρακούνησαν και το Bitcoin, αν και τελικά το ενίσχυσαν, βυθίζοντας τις τραπεζικές μετοχές.
Όσο αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όλα έχουν επισκιαστεί από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Deutsche Bank. Παρά την εμφάνιση κερδών για την χρήση του 2022, οι τιμές των CDS (Credit Default Swaps), εκτοξεύτηκαν. Στην περίπτωση της Credit Suisse, είχαμε την απορρόφηση της από μεγαλύτερη UBS. Ωστόσο η Deutsche Bank είναι με διαφορά η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Τυχόν απόπειρα διάσωσης της δεν θα επιτευχθεί χωρίς μεγάλο κόστος. Ίσως δυσβάστακτο για ολόκληρη την ευρωζώνη…