Εισαγωγικό σημείωμα

Μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, στις μπάρες των διαγραμμάτων στα crypto ξαφνικά άρχισε να κυριαρχεί το πράσινο. Από τα 975 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής είχε σημειώσει άνοδο 18%, κλείνοντας στα 1,15 τρισεκατομμύρια.

Οι περισσότερες ειδήσεις της εβδομάδας περιστράφηκαν γύρω από τα προβλήματα των παραδοσιακών τραπεζών, με πιο ηχηρό όνομα την Credit Suisse. Η δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει δημιουργώντας συστημικό κίνδυνο, εξαγοράστηκε από την επίσης ελβετική UBS, με την αρωγή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ξεκάθαρα, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το Bitcoin, το οποίο πραγματοποίησε πτήση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Ενδεικτικό της ευφορίας είναι πως σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, την τιμή του Bitcoin σε αυτά τα επίπεδα, είχαμε να δούμε από τον περσινό Μάιο!

Δεν οφείλεται μόνο το γεγονός ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για πολλούς, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως εκεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων (εννοείται αν βρίσκονται τα νομίσματα σε προσωπικά πορτοφόλια), αλλά και ότι η αναταραχή έχει προκαλέσει εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναστείλει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων. Ήδη ανέβασε τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 297 δισεκατομμύρια, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο του 2020, η οποία ποσοτικά ανέτρεψε σχεδόν τη μισή σύσφιξη από τον περασμένο Απρίλιο.

Η πρόσφατη άνοδος αποτελεί μια σχετικά αναπάντεχη εξέλιξη, δεδομένου του προβλήματος που αντιμετώπισαν οι Silvergate και Signature Bank, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, από τις φιλικές προς τον χώρο των crypto. Χωρίς βέβαια να παραμελούμε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία θεωρούνταν η ραχοκοκαλιά των τεχνολογικών startup…

Αρθρογραφία