Εισαγωγικό σημείωμα

Για πρώτη φορά φέτος, σημειώθηκαν δύο συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων σημείωσε πτώση 5% την εβδομάδα που μας πέρασε, η οποία προστίθεται στο -3% της προηγούμενης. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 1,03 τρισεκατομμύρια και έφτασε τα 985 δισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,049 τρισεκατομμύρια την Τετάρτη. Το χαμηλότερο στα 975 δισεκατομμύρια την Παρασκευή, όπου και σταθεροποιήθηκε. Είναι βέβαια πολύ νωρίς να πούμε αν η αγορά βρίσκεται σε πτωτική τάση, καθώς βρίσκεται 30% πάνω από την αρχή του έτους.

Η κυριότερη είδηση της εβδομάδας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αφορούσε την Silvergate, το πιο μεγάλο παραδοσιακού τύπου τραπεζικό ίδρυμα με τον κύριο όγκο των συναλλαγών της να συνδέεται με επιχειρήσεις του χώρου των crypto. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι καθυστέρησε την υποβολή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 10-K στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Αμέσως κυριάρχησαν φόβοι ότι ενδέχεται να τίθεται θέμα βιωσιμότητάς της.

Ειδικότερα υπήρξε ανησυχία για παρέμβαση της αμερικάνικης κυβέρνησης που στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης των επιχειρήσεων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, σε τραπεζικές συναλλαγές με fiat νομίσματα. Επίσης φοβήθηκαν μήπως ακολουθήσει και πάλι ένα νέο ντόμινο χρεοκοπιών από εταιρίες που συνδέονται μαζί της. Ήδη πολλά ανταλλακτήρια, όπως Coinbase, Crypto.com, Bitstmap, Gemini και άλλα, έπαψαν να δέχονται αναλήψεις και καταθέσεις μέσω της Silvergate, σπρώχνοντας την πιο βαθιά στην άβυσσο.

Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι που σφίγγουν τον κλοιό…

Ordinals – Bitcoin NFTs

Τα Bitcoin NFTs (ή αλλιώς Ordinals) μόλις πήραν μεγάλύτερη έκταση. Αυτή την εβδομάδα, η Yuga Labs, η έδρα μερικών από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο χώρο του Web3 (π.χ. Crypto Punks, Bored Apes, Meebit, Otherside) ανακοίνωσε το TwelveFold, μια συλλογή τέχνης limited edition 300 έργων, εγγεγραμμένων ως ordinals στο blockchain του Bitcoin. Η Unity, μια μηχανή παιχνιδιών πολλαπλών πλατφορμών με βάση χρηστών 2,7 δισεκατομμυρίων, ανέδειξε μια εργαλειοθήκη Web3 με “verified solutions”, όπως οι Algorand, Aptos Labs, Dapper Labs, ImmutableX ή Metamask….

Αρθρογραφία