Εισαγωγικό σημείωμα

Μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά των crypto συνέχισε με μια ήπια υποχώρηση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων σημείωσε πτώση 3% την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 1,065 τρισεκατομμύρια  για να ολοκληρωθεί η πορεία στα 1,03 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,1 τρισεκατομμύρια την Τρίτη και το χαμηλότερο στα 995 δισεκατομμύρια, το Σάββατο.

Οι ειδήσεις αυτή την εβδομάδα δεν παρουσίασαν αξιόλογο ενδιαφέρον. Αν επιχειρούσαμε να αξιολογήσουμε την σπουδαιότερη, θα ήταν η συζήτηση περί της προσδοκίας των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό που διαμόρφωσε την διακύμανση των τιμών, τόσο στην αγορά των crypto όσο και στις παραδοσιακές αγορές.

Τα τελευταία δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν εμφανή αποκλιμάκωση, διαψεύδοντας τις ελπίδες των αισιόδοξων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αργήσει παραπάνω από το προγραμματισμένο να χαλαρώσει η πολιτική σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών και κυρίως η Fed που μας ενδιαφέρει. Με μειωμένη την ρευστότητα, όπως έχουμε επισημάνει, οι αγορές δεν πρόκειται να δεχτούν ώθηση και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τις πιο high risk τοποθετήσεις, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα ούτε από την αγορά εργασίας, καθώς υπολογίζεται να έχουν χαθεί πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2023. Εκτός από τις απολύσεις σε γνωστά ανταλλακτήρια όπως Coinbase, Kraken κτλ, περικοπές στο εργατικό δυναμικό σημειώθηκαν στην εταιρεία ερευνών Messari. Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε οριστικά το fund Galois Capital, το οποίο μέχρι πέρυσι διαχειριζόταν 200 εκατομμύρια  δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία…

Bitcoin Ordinals

Τα “Bitcoin NFTs” προκαλούν αναταραχή στη μεγαλύτερη περίπτωση χρήσης του Blockchain ως μέσο συναλλαγής.

Η κυκλοφορία του πρωτοκόλλου Ordinals στο blockchain του Bitcoin από τον μηχανικό λογισμικού Casey Rodarmore τον Ιανουάριο του 2023 πυροδότησε συζητήσεις στο κίνημα του blockchain. Αυτό το γεγονός επέτρεψε τη δημιουργία NFT στο mainnet του Bitcoin. Αυτή η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό και αντιπαράθεση από την κοινότητα του Bitcoin, με το Bitcoin Maxis να χαρακτηρίζει το πρωτόκολλο ως απειλή για το δίκτυο. Ωστόσο, πολλοί άρχισαν να δημιουργούν Inscriptions, το ισοδύναμο Bitcoin των NFTs, με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο παγκόσμιος αριθμός και η αλληλουχία των Ordinals που «κόπηκαν» στην αλυσίδα Bitcoin έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή, με περισσότερες από 48.000 Inscriptions να έχουν γίνει mint αυτήν τη στιγμή. Η κοινότητα του web3 παρακολουθεί μέσα σε ένα bear market τις μαγευτικές συλλογές και τις εκπληκτικές πωλήσεις που έχουν προκύψει…

Αρθρογραφία