Εισαγωγικό σημείωμα

Μετά από δύο εβδομάδες συνεχόμενης υποχώρησης, η αγορά των crypto ανέκαμψε και μάλιστα δυνατά. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ανέβηκε 11% την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 965 δισεκατομμύρια, για να ολοκληρώσουν την εβδομαδιαία πορεία τους στα 1,07 τρισεκατομμύρια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,095 τρισεκατομμύρια την Κυριακή το απόγευμα και το χαμηλότερο στα 942 δισεκατομμύρια, την Δευτέρα.

Οι ειδήσεις της εβδομάδας ξεκίνησαν με άλλη μία επίθεση της αμερικάνικης επιτροπής  κεφαλαιαγοράς (SEC) στον χώρο κρυπτονομισμάτων. Αυτή τη φορά επέβαλε στην Paxos να σταματήσει την έκδοση του stablecoin BUSD, επικαλούμενη αδιαφάνεια. Ωστόσο το BUSD της Paxos δεν βγαίνει στο blockchain της Binance, αλλά στο δίκτυο του Ethereum. Επίσης υπήρχε απόλυτη κάλυψη των BUSD σε αμερικάνικα δολάρια.

Αν το συνδυάσουμε με την εχθρική στάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, όπως στις υπηρεσίες staking που παρέχεται από τα ανταλλακτήρια – ήδη η Kraken εξαναγκάστηκε να τερματίσει τις υπηρεσίες staking σε πολίτες των ΗΠΑ, ενώ σειρά φαίνεται να παίρνει και η Coinbase – από ότι φαίνεται υπάρχει ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίων των κρυπτονομισμάτων. Το σχέδιο που διαφαίνεται να υπάρχει, αφορά πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές στις εταιρίες crypto, αλλά και στα παραδοσιακού τύπου τραπεζικά ιδρύματα. Στα τελευταία έχει δοθεί κατεύθυνση άμεσου περιορισμού της δραστηριότητας τους με τις εταιρίες blockchain, επειδή όπως υποστηρίζουν μονότονα στις οδηγίες τους, διακυβεύεται η «ασφάλεια και ευρωστία» τους. Ελπίζουν πως ο αποκλεισμός τους από την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα τους οδηγήσει στις οικονομική ασφυξία. Παρόμοια πολιτική είχαν εφαρμόσει πριν χρόνια σε άλλους αμφιλεγόμενους κλάδους, όπως τα on-line καζίνο και τους κατασκευαστές πυροβόλων.

Οι διακυμάνσεις στην αγορά άρχισαν να γίνονται έντονες την Τρίτη…

Αρθρογραφία