Εισαγωγικό σημείωμα

Για άλλη μια εβδομάδα κινήθηκε ανοδικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η συνολική  κεφαλαιοποίηση των crypto αυξήθηκε 6,4% και ξεπέρασε για άλλη μια φορά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 938 δισεκατομμύρια, για να φτάσει μέχρι τα 998 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το μεγαλύτερο μέρος από το Σαββατοκύριακο, ήταν ελάχιστα δισεκατομμύρια μεν, αλλά σταθερά, πάνω από το ορόσημο του τρισεκατομμυρίου.

Η ανοδική τάση ήταν τόσο δυνατή στο Bitcoin, που λίγο έλλειψε να καταρριφθεί το ρεκόρ του 2013, με τις 15 συνεχόμενες ανοδικές ημέρες. Τελικά σταμάτησε το ανοδικό σερί στις 14 ημέρες, με την πρώτη πτωτική ημέρα να καταγράφεται την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Εκείνο όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο δείκτης των εισηγμένων miners. Από την αρχή του χρόνου έχει διπλασιάσει την αξία του.

Από την οπτική των μακροοικονομικών, το γεγονός που συνέδεσε την παρουσία του με την άνοδο, ήταν η διαφαινόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς κεντρικών τραπεζών. Όχι στην επιτοκιακή πολιτική, η οποία παραμένει αυστηρή, αλλά όσο αφορά την έκχυση ρευστότητας στο σύστημα. Πράγματι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν χαλαρώσει την συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος τους τελευταίους μήνες.

Το σημαντικότερο νέο, αν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, ήταν η αίτηση χρεοκοπίας της Genesis Global Capital…

Αρθρογραφία