Εισαγωγικό σημείωμα

Με εντυπωσιακό τρόπο και σχεδόν κατά 20% αυξήθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ήταν 800 δισεκατομμύρια δολάρια, για να φτάσει μέχρι τα 950 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η ανοδική ορμή ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπου και πάλι είχαμε αύξηση των μεγεθών, αλλά μόλις 4%. Προηγήθηκε ένας ολόκληρος μήνας, όπου οι επενδυτές ήταν αναποφάσιστοι, έχοντας κολλήσει την συνολική αποτίμηση των κρυπτονομισμάτων μεταξύ 750 και 775 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από πλευράς ειδησεογραφίας, επιτέλους είχαμε λίγη ζωντάνια και ποικιλία στα νέα, καθώς για πάρα πολύ καιρό μονοπωλούσε το ενδιαφέρον οι εξελίξεις του σκανδάλου της FTX. Τα νεότερα από εκεί είναι πως ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ υποστήριξε στη διαδικτυακή πλατφόρμα Substack ότι δεν έκλεψε χρήματα. Απέδωσε την κατάρρευση της FTX στο κραχ της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. «Δεν έκλεψα κεφάλαια και σίγουρα δεν καβάντζωσα δισεκατομμύρια», ισχυρίστηκε. Βέβαια οι εισαγγελείς τον κατηγορούν με βάση τα στοιχεία που έχουν ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες της FTX προκειμένου να τα κατευθύνει προς την Alameda Research, την αγορά πολυτελών ακινήτων και την δωροδοκία πολιτικών.

Το καλό νέο για τα θύματα της FTX, είναι πως μέχρι τώρα έχουν ανακτηθεί πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά, ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα και τίτλους. Αυτό δήλωσε ενόρκως, ενώπιων του δικαστή πτωχευτικού δικαστηρίου στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ ο Andy Dietderich, ένας δικηγόρος της υπό εκκαθάριση εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters. Από ότι ανάφερε ο Dietderich, στο πλάνο τους βρίσκεται η πώληση μη στρατηγικών επενδύσεων, λογιστικής αξίας 4,6 δισ. δολαρίων, παρόλο που στα βιβλία της εταιρείας έχουν χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστες.

Αρθρογραφία