Ανασκόπηση Αγοράς

Μια από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία τους πέρασε η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αρκούσαν τα δύο πρώτα 24ωρα για να βουτήξει η συνολική κεφαλαιοποίηση 25%. Από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και μετά από σχεδόν ενός μήνα άνοδο, υποχώρησε στα 740 δισεκατομμύρια. Αιτία ήταν βέβαια ο φόβος για την επικείμενη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX και τις εταιρίες που σχετίζονταν μαζί του, όπως το hedge fund Alameda Research.

Τελικά, μετά από πολλές διακυμάνσεις, τα ξημερώματα της Δευτέρας βρήκαν την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 780 δισεκατομμύρια. Η εβδομάδα που μας πέρασε δεν ήταν μόνο καταστροφική, αλλά και τρελή! Οι απότομες εναλλαγές συναισθημάτων για τους επενδυτές, που μεταβαλλόντουσαν ανάλογα τα ειδήσεις, θύμισε το τρενάκι του τρόμου του λούνα παρκ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, ο Changpeng Zhao ή CZ, δήλωσε ότι θα ρευστοποιήσει όλα νομίσματα FTT που διαθέτουν. Το FTT είναι το εγγενές νόμισμα του ανταλλακτηρίου FTX. Η δικαιολογία ήταν πως πρόκειται για επίφοβης αξίας νόμισμα και ότι δεν θέλανε να την πατήσουν όπως συνέβη με το Terra. Να σημειωθεί πως η Binance κατείχε FTT νομίσματα αξίας 2 δισεκατομμυρίων.

Πως βρέθηκε με τόσα πολλά στην κατοχή της; Ήταν μέρος της συμφωνίας που είχαν φτάσει η Binance και η FTX, για να εξαγοράσει η δεύτερη το μερίδιο της πρώτης. Βλέπετε, η Binance ήταν ένας από τους πρώτους και βασικούς επενδυτές της FTX. Ο Sam Bankman-Fried και ο Changpeng Zhao ξεκίνησαν ως φίλοι. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί. Ο CZ κατηγόρησε τον Sam ότι διέβαλε την Binance στην Ουάσιγκτον.

Αμέσως μετά επικράτησε πανικός. Αν πουλούσε ένας από τους κύριους κατόχους της υφιστάμενης ποσότητας ενός νομίσματος που δεν είχε πολύ μεγάλη ρευστότητα, θα βύθιζε απότομα την αξία του. Μόνο που δεν χρειάστηκε καν να ρευστοποιήσει η Binance, με βάση τα on-chain δεδομένα. Πρόλαβαν άλλοι!

Κι αυτό γιατί εμφανίστηκαν ακόμα καλύτεροι λόγοι να πουλήσει κάποιος. Όπως αποκάλυψε το CoinDesk, η Alameda από τα 12 δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία, τα μισά ήταν σε FTT. Την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις τους ήταν 7 δισεκατομμύρια. Με βάση το δημοσίευμα, η FTX χρησιμοποίησε τα FTT που είχε στην διάθεση της ως ενέχυρο, για να δανειστεί προκειμένου να καλύψει αποτυχημένες επενδύσεις και τις εξαγορές προβληματικών funds και πλατφορμών, οι οποίες αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω του «χειμώνα» των crypto.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν πολλούς να θέλουν να τραβήξουν τα κεφάλαια τους από την FTX. Αποτέλεσμα; Να επιβληθεί πάγωμα των αναλήψεων προκειμένου να «προστατέψουν» τους καταθέτες και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας.

Όλα αυτά όπως ήταν φυσικό βύθισαν την αγορά, η οποία όμως ανέκαμψε θεαματικά την επόμενη, όταν ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από την Binance και την FTX, ότι η FTX ζήτησε τη βοήθειά της Binance για να αντιμετωπίσει μια σημαντική κρίση ρευστότητας. Από ό,τι ισχυρίστηκε ο CZ, υπέγραψαν μια μη δεσμευτική συμφωνία με την οποία θα μπορούν να προβούν σε πλήρη εξαγορά, προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση και να μην κινδυνέψουν να χάσουν τα χρήματά τους οι χρήστες.

Το νέο ανακούφισε τους επενδυτές, οδηγώντας απότομα τις τιμές επάνω. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων κέρδισε 110 δισεκατομμύρια ή 16%. Βοήθησε και η ανακοίνωση του πληθωρισμού, όπου φαίνεται να υποχωρεί, κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες για τερματισμό των πολιτικών σύσφιξης από πλευράς Fed. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο Nasdaq εκτινάχθηκε σε μια μόνο συνεδρίαση 7,35%

Ακολούθησε νέα βουτιά, όταν αποκαλύφθηκε πως ο Sam Bankman-Fried ανάφερε στους επενδυτές του FTX.com ότι χωρίς «ένεση» μετρητών αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία οδηγείται σε πτώχευση.

Προηγουμένως, το Bloomberg δημοσίευσε πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Συναλλαγών στα Futures Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission) διερευνούν τη σχέση του FTX.com με το αμερικανικό FTX US και τη χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου του San Bankman-Fried, Alameda Research.

Αυτό που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο άσχημη, ήταν η αποχώρηση της Binance από τη μη δεσμευτική συμφωνία για απόκτηση της FTX.

Νέα ανατροπή αργότερα, όταν ο Sam Bankman-Fried ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Justin Sun, ιδρυτή του Tron, για να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση. Από ότι μετάδωσε το Reuters βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς νέους επενδυτές. Τελικά αποδείχτηκε άκαρπη και αυτή η προσπάθεια. Από ότι άρχισε να διαρρέεται το άνοιγμα ήταν κοντά στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα ποσό πολύ μεγάλο για να το καλύψει οποιοσδήποτε.

Ενός κακού μύρια έπονται. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στις Μπαχάμες, όπου έχει έδρα η FTX από το 2021, αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της FTX και να διορίσει εκκαθαριστή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο CZ δεν επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ινδονησία, ισχυρίστηκε πως ο χώρος των crypto αντιμετωπίζει μια κρίση παρόμοια με το οικονομικό κραχ του 2008. Όπως ανάφερε ειδικά όσοι βρίσκονται κοντά στο οικοσύστημα FTX, θα επηρεαστούν αρνητικά. Μάλιστα προειδοποίησε ότι περισσότερες εταιρείες ενδέχεται να πτωχεύσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Όντως, η καμπάνα ήχησε για την BlockFi, η οποία είχε διασωθεί από την FTX. Η πλατφόρμα δεν άργησε να αναστείλει τις αναλήψεις προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα των χρηστών της, όπως ανάφερε.

Η ταφόπλακα στις ελπίδες για διάσωση της FTX, μπήκε όταν ο Sam Bankman-Fried υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, πριν υποβάλει την παραίτησή του από CEO του ομίλου. Το Reuters ανέβασε το άνοιγμα στα 10 δισ. δολάρια.

Το ποσό όμως αναμένεται να ανέβει πολύ περισσότερο. Τα δεδομένα από την on-chain ανάλυση αποκάλυψαν πως υπήρξε τεράστια ποσότητα χρημάτων που φεύγανε από το ανταλλακτήριο FTX. Στην αρχή υπήρξε η φήμη πως υπάλληλοι διευκόλυναν τους κάποιους πελάτες να περάσουν το KYC με στοιχεία μόνιμου κατοίκου στις Μπαχάμες. Από ότι ειπώθηκε οι μόνιμοι κάτοικοι εξαιρούνταν από το πάγωμα των λογαριασμών, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από τις τοπικές αρχές. Κατόπιν βγήκε πως το ανταλλακτήριο είχε υποστεί επίθεση από χάκερς.

Το θέμα όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξε την προσοχή των αμερικάνικων αρχών. Αντιλήφθηκαν πως απαιτείται οι ρυθμιστικές αρχές να βάλουν αυστηρότερα όρια. Όπως ανάφερε ο Gary Gensler, επικεφαλής της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς στο Twitter, έχει έρθει η ώρα για την δημιουργία αυστηρών κανόνων για την λειτουργία και την εποπτεία της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και όσους παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Αρθρογραφία