Ανασκόπηση Αγοράς
Συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί οι επενδυτές στην αγορά των crypto, παρά την μικρή άνοδο των τιμών που σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε από τα 775 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταλήξει στα 812 δισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Οι διακυμάνσεις συνέχισαν για άλλη μια εβδομάδα να είναι υποτονικές. Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ υπήρξε μια άνοδος της τάξης του 5% και μετά η πορεία των τιμών συνεχίστηκε σε μια ευθεία. Αιτία ήταν η έλλειψη ουσιαστικών, σοβαρών νέων.
Η κυριότερη είδηση αφορούσε την Fed. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της, Jerome Powell, παρόλο που δεν εγκαταλείπεται ο στόχος της τιθάσευσης του πληθωρισμού, θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και το 2023 αλλά πιθανότατα με μικρότερο ρυθμό. Αυτός ήταν και ο λόγος της ανόδου. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως κάτι έχει αλλάξει, προς το θετικότερο, ως προς την ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα.
Ωστόσο η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά για τα crypto. Το πρώτο νέο αφορούσε την αίτηση χρεοκοπίας της BlockFi. Στην αίτησή της η εταιρία αναφέρει ότι οφείλει χρήματα σε περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Παρόλο που η BlockFi είναι από τις πιο εμβληματικές στον χώρο, στην ανακοίνωση η αγορά δεν κινήθηκε με πανικό. Το είχε προεξοφλήσει. Από την μια η εταιρία είχε παγώσει τις αναλήψεις πριν από δύο εβδομάδες και από την άλλη όλοι γνώριζαν πως στηρίχθηκε από την FTX για να καλύψει τα ανοίγματα της. Μια στήριξη που όπως αποδείχθηκε τελικά δεν υπήρξε.
Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, ιδρυτής της FTX, όπως δήλωσε σε μια συνέντευξη του στους New York Times, παραδέχτηκε πως έκανε πολλά λάθη και πως θα έδινε τα πάντα για να γύριζε τον χρόνο πίσω και να ενεργούσε διαφορετικά. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ουδέποτε προσπάθησε να διαπράξει απάτη. Είπε μάλιστα και το απίθανο: Δεν ανησυχώ για πιθανές διώξεις. Απλά είχα έναν κακό μήνα!
Τα πράγματα γενικώς δεν είναι ευχάριστα. Γνωστές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές δαπανών και προσωπικού, προκειμένου να επιβιώσουν από τον «χειμώνα» των crypto. Το Kraken, ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα (ιδρύθηκε το 2011) και σοβαρότερα ανταλλακτήρια, εξαναγκάστηκε να απολύσει το 30% των εργαζομένων του ή 1.100 άτομα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Jesse Powell, στο blog της εταιρίας, ισχυρίστηκε πως αυτή η μείωση γυρνάει το ανταλλακτήριο στο μέγεθος, όσο αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, που είχε μόλις πριν από 12 μήνες.
Σχέδια να μειωθούν κατά 30% οι εργαζόμενοι σε ένα άλλο ανταλλακτήριο, το Bybit, ανακοίνωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Μπεν Ζου. «Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν σκληρές αποφάσεις», δήλωσε ο Ζου. Ανάλογες κινήσεις έχουν δηλώσει πως θα προβούν και από το Crypto.com.
Η Fidelity, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές με 40 εκατομμύρια πελάτες και 10 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, που μέχρι τώρα παρείχε υπηρεσίες θεματοφυλακής σε θεσμικούς, εισέρχεται στον χώρο της λιανικής. Εγκαινίασε μια νέα πλατφόρμα που απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές.
Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ψήφισε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζονται κανόνες για την χρήση κρυπτονομισμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη νομιμοποίηση τους. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη λειτουργία ανταλλακτηρίων και δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής.
Σε δελτίο Τύπου την Παρασκευή, η Meta Platforms δήλωσε ότι το metaverse προσφέρει μια «πολλά υποσχόμενη νέα αρένα οικονομικών ευκαιριών», η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2031. Αυτό ισχυρίζεται ο επικεφαλής της Meta Platforms, Edward Bowles. Ο Bowles πρόσθεσε ότι οι δύο προυποθέσεις για να επεκταθεί το metaverse και να σημειώσει οικονομική επιτυχία, είναι η διαλειτουργικότητα και η φορητότητα. Αυτές οι συνθήκες θα τροφοδοτηθούν από την περαιτέρω υιοθέτηση των τεχνολογιών web3 και το blockchain.
Και ενώ η αμερικάνικη ήπειρος προχωράει μπροστά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας θύμισε πόσο σκουριασμένα μυαλά διαθέτει. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της, με μια κριτική που θύμισε τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών του 2015, ισχυρίστηκαν πως το Bitcoin βρίσκεται στο δρόμο προς το να πάει να έχει σημασία. Είναι οι ίδιοι που είχαν κάνει εκτενή «παρέμβαση» ένα χρόνο πριν, με το οποίο «αποδομούσαν» το εγχείρημα του Bitcoin. Είναι απορίας άξιο πως τόσο υψηλόβαθμα στελέχη δεν έχουν κάνει τον κόπο να μελετήσουν σε βάθος αυτό που υποτίθεται ότι ερευνούν. Εκτός αν θεωρήσουμε πως εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα.
Πάλι από Ευρώπη η επόμενη είδηση και συγκεκριμένα από την Ιταλία. Η γειτονική χώρα θα επιβάλει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από κρυπτονομίσματα 26%, από το 2023. Για πιο πριν, ο φόρος που θα πληρώσουν οι Ιταλοί είναι 14% και θα ισχύει μόνο για κέρδη μεγαλύτερα των 2.000 ευρώ.