Ανασκόπηση Αγοράς

Μετά την σταθεροποίηση, μικρή ανάκαμψη τιμών σημειώθηκε στην αγορά των crypto την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο χώρος προσπαθεί να αναρρώσει από το χτύπημα της FTX. Από την μια οι αποτιμήσεις είναι πλέον αρκετά χαμηλές, αλλά από την άλλη όλοι είναι μουδιασμένοι. Φοβούνται μήπως εμφανιστεί και κάποιο άλλο περιστατικό ηχηρής χρεοκοπίας.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε από τα 765 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταλήξει στα 790 δισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Μέχρι την Τρίτη το πρωί ώρα Ελλάδας έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του, στα 730 δισεκατομμύρια, το οποίο είναι επίσης νέο χαμηλό διετίας, για να ανακάμψει στην συνέχεια και να κλείσει την εβδομάδα κοντά στο υψηλότερο σημείο.

Μετά από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας της δραστηριότητας του δικτύου του Bitcoin, επανήλθαν οι ανοδικές μετρήσεις. Οι ημερήσιες ενεργές διευθύνσεις αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ ο αριθμός συναλλαγών βρέθηκε και αυτός υψηλότερα κατά 1%. Το Hash Rate του Bitcoin μειώθηκε κατά 3,3% σε εβδομαδιαία βάση, στα 251 EH/s, συνεχίζοντας την υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2,4%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιριών mining μειώθηκε κατά 0,5%, στα 72 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υποχώρηση των τιμών έχει σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά την σφοδρή πτώση τον Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού λόγω της πανδημίας, η πλειοψηφία των διευθύνσεων που κατέχουν Bitcoin να βρίσκονται στο κόκκινο. Συγκεκριμένα λίγο περισσότερο από το 51%, ή 24,6 εκατομμύρια διευθύνσεις των συνολικών 47,9 εκατομμυρίων, είναι κάτω από την τιμή αγοράς.

Τα νέα πάντως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι μάλλον καλά. Από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνάντησης που είχαν τα μέλη του συμβουλίου τον Νοέμβριο, προκύπτει πως η Fed σχεδιάζει να προβεί σε μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από εδώ και πέρα. Θυμίζουμε πως οι τρεις τελευταίες ήταν από 75 μονάδες βάσης, οι πιο απότομες από το 1994.

Ίσως η πιο ανησυχητική από όλες τις ειδήσεις είναι πως η Grayscale Investments, η εταιρία που βρίσκεται πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), το πιο παλιό και πιο μεγάλο fund του Bitcoin που διαπραγματεύεται στην Wall Street, δεν δίνει στην δημοσιότητα τις αποδείξεις για την ποσότητα των Bitcoin που κατέχει. Η εταιρία επικαλείται λόγους ασφάλειας. Το μόνο που έχει αποκαλυφθεί, είναι πως τα νομίσματα βρίσκονται κάτω από την θεματοφυλακή της Coinbase.

Το ύποπτο είναι πως το fund διαπραγματεύεται σε ένα πρωτοφανές discount 45% σε σχέση με την αξία των Bitcoin που κατέχει. Άραγε να υφίσταται ζήτημα φερεγγυότητας που θα αποκαλυφθεί σύντομα, εξαιτίας της μαύρης τρύπας που υπάρχει στην πλατφόρμα δανεισμού Genesis; Γεγονός είναι πως αν η μητρική των δύο εταιριών, η Digital Currency Group, έχει πρόβλημα, τότε λόγω μεγέθους οι επιπτώσεις στην αγορά των crypto θα είναι κολοσσιαίες.

Οι εκκαθαριστές της FTX, ανακάλυψαν στους λογαριασμούς του ανταλλακτηρίου περισσότερα μετρητά από όσα υπολόγιζαν στην αρχή. Όπως αναφέρουν το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα είναι 1,24 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 400 εκατομμύρια ανήκουν στην Alameda Research. Από μια μεριά είναι καλό το μπάχαλο που επικρατούσε εκεί. Αν ήξερε πως υπάρχουν παραπάνω χρήματα, ο Sam Bankman-Fried, μπορεί να τα είχε ξεκοκαλίσει κι αυτά.

Η Binance Holdings δημιουργεί ένα fund αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα λειτουργεί ως ταμείο ανάκαμψης στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Changpeng Zhao. Σκοπός του είναι να παράσχει χρηματοδότηση σε αξιόλογα projects που έχουν ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερα», συμπλήρωσε ο CZ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Input Output Global (IOG), η εταιρεία πίσω από το Cardano (ADA), σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Midnight, ένα νέο blockchain επικεντρωμένο στην ιδιωτικότητα. Το νέο blockchain θα έχει το δικό του εγγενές διακριτικό που ονομάζεται dust και θα αξιοποιήσει την τεχνολογία zero-knowledge-proof.

Η γνωστή εταιρία συμβούλων Deloitte σε μια νέα έκθεση της με τίτλο «The Metaverse in Asia: Strategies for Accelerating Economic Impact», εκτιμά ότι η αγορά του Metaverse παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Από ότι αναφέρει, δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα. Οι πρώτες πλατφόρμες metaverse χρησιμοποιούνται ήδη από εκατομμύρια ανθρώπους για να παίζουν παιχνίδια, να συναναστρέφονται μεταξύ τους, να παρακολουθούν συναυλίες κ.α. Ωστόσο προσθέτει ότι η κατεύθυνση της τεχνολογίας παραμένει ακόμα αβέβαιη.

Άλλος ένας διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων πραγματοποίησε θεαματική μεταστροφή και πλέον τάσσεται υπέρ των κρυπτονομισμάτων. Αυτή την φορά είναι ο Bill Ackman, ο CEO της Pershing Square Capital Management. Όπως ισχυρίστηκε σε μια σειρά από tweets, αρχικά ήμουν επιφυλακτικός με τα κρυπτονομίσματα, αλλά μελετώντας μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα project της αγοράς έχω πλέον την πεποίθηση ότι τα crypto μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στα tweets αποκάλυψε πως έχει επενδύσει σε 7 funds που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Αρθρογραφία