Ανασκόπηση Αγοράς

Δεν είναι ασυνήθιστο στις αγορές, όταν προηγείται μια περίοδος έντονων διακυμάνσεων να ακολουθεί ηρεμία. Αυτό συνέβη στα crypto την εβδομάδα που πέρασε. Υπήρξε άπνοια όσο αφορά την πορεία των τιμών, αν και τα νέα στον χώρο εξακολουθούσαν να βγαίνουν με πυρετώδεις ρυθμούς, με επίκεντρο βέβαια την FTX.

Συγκεκριμένα η εβδομάδα ξεκίνησε με την συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων να βρίσκεται στα 770 δισεκατομμύρια δολάρια και να ολοκληρωθεί στα 760 δισεκατομμύρια. Δεν έμεινε στα ίδια σχεδόν, αλλά κινήθηκε με υποτονικό ρυθμό. Το ανώτατο σημείο όπου βρέθηκε ήταν τα 810 δισεκατομμύρια για λίγο το μεσημέρι της Δευτέρας και το κατώτατο τα 760, το βράδυ της Κυριακής.

Οι επενδυτές είναι ακόμα μουδιασμένοι από την κατάρρευση της FTX. Αρκετοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, όμως ταυτόχρονα μένουν διστακτικοί επειδή αναμένουν ή φοβούνται ότι θα υπάρξει νέα κίνηση προς τα κάτω, αν ανακοινωθεί κάποια νέα χρεοκοπία.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες αυξανόμενης δραστηριότητας του δικτύου του Bitcoin, οι ημερήσιες ενεργές διευθύνσεις μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ ο αριθμός συναλλαγών βρέθηκε και αυτός χαμηλότερα κατά 6,1%. Το Hash Rate του Bitcoin μειώθηκε κατά 2,4% σε εβδομαδιαία βάση, στα 260 EH/s, συνεχίζοντας την υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιριών mining μειώθηκε κατά 14%, στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, πρωταγωνιστής στα νέα της εβδομάδας ήταν πάλι ο Sam Bankman-Fried και η FTX. Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές στις Μπαχάμες άρχισαν να ερευνούν την εταιρία, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της.

Επίσης εκκαθαριστές όρισαν και οι αμερικάνικες αρχές, μετά την αίτηση πτώχευσης. Επικεφαλής ορίστηκε ο John J. Ray III, ένας έμπειρος ειδικός, ο οποίος είχε επιβλέψει τις διαδικασίες πτώχευσης για την Enron και τη Nortel Networks. Εντυπωσιακό, όσο και ενδεικτικό του χάους που επικρατούσε στην FTX, είναι η δήλωση του Ray, ότι ποτέ στην καριέρα του δεν έχει ξαναδεί τέτοια πλήρη αποτυχία εταιρικών ελέγχων και απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση, κατηγορούν τον  Sam Bankman-Fried ότι παρεμποδίζει την διαδικασία. Ο ίδιος ο Bankman-Fried με μια σειρά από tweets υποστήριξε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να σώσει τις καταθέσεις των χρηστών και ότι μετάνιωσε για την απόφασή του να κηρύξει πτώχευση!

Στις ΗΠΑ οι χρήστες του ανταλλακτηρίου, που όλα δείχνουν πως θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχαν καταθέσει, προχώρησαν σε ομαδική αγωγή σε μια σειρά από διασημότητες που συμμετείχαν ενεργά στην προώθηση της FTX. Εκείνοι που κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων οι Tom Brady, Gisele Bündchen, William Trevor Lawrence, Kevin O’Leary, Shaquille O’Neal και άλλοι.

Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο, όπως ορίζει ο νόμος στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης, δημοσιοποίησε τους 50 μεγαλύτερους πιστωτές του. Συνολικά χρωστάει σε αυτούς 3,1 δισεκατομμύρια. Τα ονόματα δεν αποκαλύφτηκαν, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg ήταν όλοι πελάτες της FTX. Το πιο εντυπωσιακό νούμερο όμως είναι πως οι άνθρωποι που έχουν αξιώσεις, μπορεί να φτάσουν το ένα εκατομμύριο!

Το πρώτο πλακάκι που έπεσε στο ντόμινο που πυροδότησε η χρεοκοπία της FTX, ήταν η Genesis Global Trading, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες δανεισμού κρυπτονομισμάτων. Η εταιρία προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εξαγορών, των αναλήψεων και την έκδοση νέων δανείων. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η τρύπα στο ταμείο ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.  Η μητρική, η Digital Currency Group, είχε ήδη συνεισφέρει με 140 δισεκατομμύρια, αλλά αυτά δεν επαρκούν. Η Digital Currency Group έχει υπό την ομπρέλα της μεταξύ άλλων και την Grayscale Investments, η οποία είναι η εταιρεία πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Αίτηση πτώχευσης είναι πολύ πιθανό να καταθέσει και η BlockFi, εξαιτίας της σημαντικής έκθεσης της στο ανταλλακτήριο FTX, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα, έχει διακόψει τις αναλήψεις από τους πελάτες και προχώρησε σε μείωση του προσωπικού της.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο έχει οδηγήσει τους κάτοχους κρυπτονομισμάτων να τα απομακρύνουν από τα ανταλλακτήρια και να τα κατευθύνουν προς τα προσωπικά τους πορτοφόλια σε ρυθμό ρεκόρ. Εφαρμόζουν το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.» Που στο κάτω κάτω αυτό είναι το πνεύμα που εμφυσά το Bitcoin. Να είμαστε εμείς η τράπεζα του εαυτού μας.

Η Bank of America υποβάθμισε στην αξιολόγηση της το αμερικάνικο ανταλλακτήριο Coinbase, από την ένδειξη «αγορά» σε «ουδέτερο». Σαν αιτιολογία επικαλέστηκαν τις αντιξοότητες που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο εγγύς και μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Τα ομόλογα της Coinbase βρίσκονται στο χαμηλότερο τους σημείο, καθώς διαπραγματεύονται κοντά στην μισή τιμή από την ονομαστική.

Σε πολύ μεγάλο discount, της τάξης του 40%, διαπραγματεύεται και το μεγαλύτερο fund του Bitcoin στον κόσμο, το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Παρά τις προσπάθειες της Grayscale, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις αιτήσεις μετατροπής του GBTC σε ETF με κάλυψη σε «φυσικό» Bitcoin. Όχι σε futures όπως γίνεται σε αυτά που έχουν εγκριθεί.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, διέψευσε τις φήμες που ήθελαν να έχει τα νομίσματα που έχει αγοράσει η χώρα του φυλαγμένα στην FTX. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα αρχίσει να αγοράζει ένα Bitcoin κάθε μέρα. Από τότε που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμών, η χώρα έχει αγοράσει περίπου 2.380 Bitcoin. Όπως δήλωσε ο Bukele, το FTX είναι το αντίθετο του Bitcoin. Δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποτρέψει απάτες σαν και αυτή. Κάποιοι το έχουν καταλάβει, κάποιοι όχι ακόμα. Είμαστε ακόμα νωρίς, κατέληξε συμπερασματικά ο Πρόεδρος.

Αρθρογραφία