Ανασκόπηση Αγοράς

Εντελώς αμετάβλητη έκλεισε η εβδομάδα που μας πέρασε η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων. Ξεκίνησε στα 1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια τα ξημερώματα της Δευτέρας και κατά έναν περίεργο τρόπο τερμάτισε τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην ίδια ακριβώς αποτίμηση. Νωρίτερα, την Παρασκευή βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο, τα 1,08 τρισεκατομμύρια.

Ο Μάιος ήταν ο πρώτος αρνητικός μήνας του 2023, μετά από τέσσερις συνεχιζόμενους θετικούς. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την αβεβαιότητα που προκλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του χρέους των ΗΠΑ. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό, το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε αν θα επαναληφθεί, είναι πως λίγο μετά τους 4 σερί ανοδικούς μήνες, στο παρελθόν ξεκινούσε μια ισχυρή ανοδική κίνηση.

Σε διαφορετική τροχιά βρίσκεται η δημοφιλία των stablecoins. Στο υψηλό όλων των εποχών βρέθηκε η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος σταθερής ισοτιμίας Tether (USDT). Ξεπέρασε τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ανέκτησε τα 18 δισεκατομμύρια που έχασε από την ανωμαλία που προκάλεσε στην αγορά η κατάρρευσης του οικοσυστήματος Terra τον περασμένο Μάιο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των stablecoin έχει υποχωρήσει στα 130 δισεκατομμύρια, από σχεδόν 200 δισεκατομμύρια πριν ένα χρόνο.

Η Binance, αν και παραμένει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων τον κόσμο, έχασε το ένα τέταρτο του μεριδίου αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο αποκορύφωμά του τον Φεβρουάριο, στην Binance διεξαγόταν το 57% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών. Πλέον το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 43%. Ο λόγος είναι η διακοπή της προσφοράς για δωρεάν trading στο Bitcoin και η προσοχή που στρέφουν οι αμερικάνικες αρχές εναντίων της.

Ο Έλον Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αγωγή επενδυτών του Dogecoin. Τον κατηγορούν ότι κερδίζει από το trading του κρυπτονομίσματος, βασιζόμενος σε προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση. Ισχυρίζονται ότι ο Μασκ χρησιμοποίησε την επιρροή του για να χειραγωγήσει την τιμή του Dogecoin. Ως παράδειγμα αναφέρουν την απόφαση του να αλλάξει το λογότυπο του Twitter, βάζοντας αντί το μπλε πουλί, την εικόνα του Doge, αυξάνοντας την τιμή του κατά 30%.

Ο Saifedean Ammous, ο συγγραφέας ενός του best seller βιβλίου «The Bitcoin Standard» διορίστηκε οικονομικός σύμβουλος του Εθνικού Γραφείου Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ. Ο συγγραφέας ανήρτησε στο Twitter τα νέα για τον διορισμό του, αναφέροντας ότι είναι ενθουσιασμένος που θα εργαστεί για την πρώτη χώρα που υιοθέτησε ως επίσημο νόμισμα το  Bitcoin.

Δεν είναι τα μοναδικά νέα από το Ελ Σαλβαδόρ. Η Volcano Energy ανακοίνωσε πως θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή ενός ορυχείου bitcoin 241 μεγαβάτ (MW) στην περιοχή Metapán, το οποίο θα χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια. Ένας από τους συμμετέχοντες στο έργο είναι η Tether, ο εκδότης του stablecoin USDT. Η κυβέρνηση θα διαδραματίσει «κρίσιμο ρόλο» στον σχεδιασμό και την εκτέλεση και έχει εξασφαλίσει μερίδιο που αντιστοιχεί στο 23% των εσόδων.

Ο John Forsyth, ιδρυτής του κρυπτονομίσματος «Onfo» και από τους πρώτους γνωστούς κάτοχους Bitcoin, βρέθηκε νεκρός σε μια λίμνη του Αρκάνσας με τραύμα από πυροβολισμό. Ο Forsyth είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένος μια εβδομάδα πριν βρεθεί νεκρός. Ο θάνατος του είναι ο τελευταίος σε μια σειρά μυστηριωδών θανάτων που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο, μεταξύ πρόωρων κατόχων κρυπτονομισμάτων.

Αρθρογραφία