Ανασκόπηση Αγοράς

Ανοδικά έκλεισε σε εβδομαδιαία βάση η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων, κυρίως χάρη στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε την Πέμπτη και εντάθηκε το Σαββατοκύριακο. Τα ξημερώματα της Δευτέρας άξιζε 1,085 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα μεσάνυχτα της Κυριακής βρέθηκε στα 1,13 τρισεκατομμύρια (στο υψηλότερο σημείο της εβδομάδας).

Απουσία άλλων σοβαρών ειδήσεων, η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων για το όριο του χρέους των ΗΠΑ, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Τελικά, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας φάνηκε να υπάρχει συμφωνία. Όπως ανάφεραν, δεν ορίστηκε νέο ποσό όπου θα μπορούσε να φτάσει το χρέος, αλλά ημερομηνία. Αυτό σημαίνει πως το ανώτατο όριο του χρέους δεν θα έχει… όριο, μέχρι την πρωτοχρονιά του 2025. Μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η άνοδος όμως ξεκίνησε για έναν άλλο λόγο: τα αποτελέσματα τριμήνου του κατασκευαστή επεξεργαστών Nvidia. Η Nvidia εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση της κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, επειδή σχεδόν όλες οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης  βασίζονται στα τσιπ της. Σαν αποτέλεσμα είχε εκτός από τον δείκτη Nasdaq να ανέβουν τα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με την AI.

Ανοδικά κινήθηκε και το TRON. Μια εξέλιξη που σχετίζεται με την άνοδο της κεφαλαιοποίησης του κρυπτονομίσματος σταθερής ισοτιμίας Tether. Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία του stablecoin USDT, περίπου 46 δισεκατομμύρια δολάρια, εκδίδεται στο Tron. Ξεπέρασε το Ethereum, στο οποίο εκδίδονται 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απότομη αύξηση της χρήσης του δικτύου TRON συνέβη κατά τη διάρκεια του 2023.

Το σύστημα πληρωμών της Strike που βασίζεται στην τεχνολογία Lightning Network του Bitcoin, θα επεκταθεί σε περισσότερες από 65 χώρες, ανακοίνωσε στο Miami Beach της Φλόριντα, στο φετινό συνέδριο του Bitcoin, ο ιδρυτής της εταιρίας, Jack Mallers. Οι νέες χώρες όπου αρχίζει να δραστηριοποιείται βρίσκονται στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Καραϊβική.

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στους ιδιώτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα κρυπτονομίσματα. Αναμφίβολα θετικό νέο, καθώς δυνητικά βάζει στο παιχνίδι την τεράστια αγορά της Κίνας. Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Η είδηση δεν είχε τον αντίχτυπο που περίμεναν πολλοί, όπως ο CZ της Binance, ο οποίος σε ένα tweet του μας ενημέρωσε πως η κινεζική τηλεόραση αναφέρθηκε στα κρυπτονομίσματα. It’s a big deal, σχολίασε.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση που μας απασχόλησε η Binance αυτή την εβδομάδα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δημοσίευσε ειδικό αφιέρωμα για το ανταλλακτήριο. Επικαλείται μαρτυρίες πρώην στελεχών της εταιρείας, τα οποία καταλογίζουν στην Binance σοβαρές παραβάσεις. Η βασικότερη είναι πως η εταιρεία δεν ξεχώριζε τα κεφάλαια των πελατών με τα έσοδα της εταιρείας, κυρίως μέσα από την Silvergate Bank, αλλά και άλλες τράπεζες. Η Binance αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχουν οι κατηγορίες για την Binance. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως απτόητη συνεχώς αναπτύσσεται, εισερχόμενη και στον χώρο των NFT δανείων. Βασικός ανταγωνιστής της είναι η Blur, η οποία ξεκίνησε ένα πρωτόκολλο δανείων NFT την 1η Μαίου. Από  αυτή την εβδομάδα και η Binance προσφέρει την δυνατότητα δανεισμού NFT, συνδυάζοντας τον χώρο των NFT με τον χώρο του DeFi για να παρέχει ρευστότητα στους ιδιοκτήτες NFT μέσω δανείων με ενέχυρο, όπως ισχυρίζεται.

Δεν ολοκληρώσαμε όμως την αναφορά μας στο Χονγκ Κονγκ, όπου το ανταλλακτήριο OKX ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναβαθμίζει την εφαρμογή του για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες επενδυτές. Το νέο πλαίσιο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 1η Ιουνίου. Οι χρήστες του OKX στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούν σύντομα να κάνουν trade σε 16 κρυπτονομίσματα.

Με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας συναντήθηκαν τα δίδυμα αδέλφια Winklevoss. Όπως αναφέρουν σε ένα tweet, συζήτησαν για το πολλά υποσχόμενο μέλλον των crypto και τη σημασία της ρύθμισης MiCA. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν πως η Ιρλανδία θα είναι από εδώ και πέρα η έδρα του ανταλλακτηρίου Gemini όπου ηγούνται, στην Ευρώπη.

Ένα ανενεργό πορτοφόλι με Ethereum από το 2015 κινήθηκε ξαφνικά μετά από οκτώ χρόνια αδράνειας, μεταφέροντας συνολικά 8.000 ETH. Το πορτοφόλι έλαβε τα νομίσματα αυτά κατά το ICO του Ethereum και παρέμεινε ανενεργό μέχρι τις 27 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα, ο κάτοχός του ξεκίνησε με μια δοκιμαστική μεταφορά ενός Ether σε ένα νέο πορτοφόλι. Ένα λεπτό αργότερα, μετέφερε τα υπόλοιπα 7.999 νομίσματα στη νέα διεύθυνση. Το συνολικό ποσό με βάση τις σημερινές τιμές του Ethereum είναι περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια και το αρχικό ποσό επένδυσης ήταν περίπου 2.500 δολάρια!

Αρθρογραφία