Ανασκόπηση Αγοράς

Υποχώρηση της τάξης του 6% σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στην αγορά των crypto. Η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε από τα 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η πτώση ξεκίνησε  από την αρχή της εβδομάδας και συνεχίστηκε μέχρι την Παρασκευή, όπου ακούμπησε τα 1,055 τρισεκατομμύρια. Κατόπιν η αγορά άρχισε να ανακάμπτει, με αποτέλεσμα τα μεσάνυχτα της Κυριακής να φτάσει τα 1,09 τρισεκατομμύρια.

Δεν υπήρξαν πολλές ενδιαφέροντες ειδήσεις αυτή την εβδομάδα, αν και η Δευτέρα ξεκίνησε δυνατά, με μια αναστάτωση που προήρθε από την Binance. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε πως υπήρξε τεράστια ποσότητα Bitcoin όπου αποσύρθηκε, αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται για πανικόβλητες «φάλαινες», αλλά αφορούσε εσωτερική μετακίνηση σε νέα πορτοφόλια της Binance για λόγους ασφαλείας.

Ακόμα ένα ηχηρό όνομα προστέθηκε στη λίστα των crypto εταιριών που δεν άντεξαν αυτόν τον κρυπτοχειμώνα. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά ανταλλακτήρια, το Bittrex. Όπως ανάφεραν οι άνθρωποι του, αιτία ήταν οι διώξεις που δεχόντουσαν τους τελευταίους από την αμερικάνικη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για αυτό και θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους κανονικά, εκτός ΗΠΑ, από την Bittrex Global.

Δεν είναι το μόνο ανταλλακτήριο που εγκαταλείπει τις ΗΠΑ. Δύο ημέρες αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρηση της και η Binance. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής στρατηγικής Patrick Hillmann, είναι πολύ δύσκολη περίοδος για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά στις ΗΠΑ. Συνέχισε όμως, υποστηρίζοντας ότι από εδώ και πέρα εστιάζουν στο να ενταχθούν στο βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αντίθετα, μια μικρή χώρα της Ευρώπης, το Λιχτενστάιν, σκοπεύει να επιτρέψει στους κατοίκους του να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με Bitcoin. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντάνιελ Ρις. Το Λιχτενστάιν μπορεί να είναι μικρό, αλλά αν προχωρήσει κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αντίχτυπο. Η ιδιότητα που νομιμοποιεί ένα νόμισμα ως επίσημο, είναι πως με αυτό μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου.

Ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της Coinbase, ο ινδικής καταγωγής 32χρονος Ishan Wahi,  καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία του παράνομου πλουτισμού από την εκμετάλλευση εμπιστευτικών  πληροφοριών. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη σε αυτού του είδους την κατηγορία. Ο Wahi, μαζί με τον αδελφό του, κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα, λίγο πριν αυτά ενταχθούν στην λίστα των υπό διαπραγμάτευση νομισμάτων στην Coinbase. Τα δύο αδέλφια συνέλαβαν οι αμερικάνοι αστυνομικοί λίγο πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό την Ινδία.

Η PayPal, ο γίγαντας των online πληρωμών, κρατάει κρυπτονομίσματα αξίας 943 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκαλύφθηκε από την καταχώριση 10-Q που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα στοιχεία αφορούν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι διαθέτει προς φύλαξη για λογαριασμό πελατών, Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash και Litecoin.  Η PayPal εξηγεί στην καταχώριση 10-Q ότι επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράζουν, πουλούν, λαμβάνουν, στέλνουν και κατέχουν τα εν λόγω κρυπτονομίσματα, καθώς και να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις αντίστοιχες πωλήσεις τους για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, το αποκεντρωμένο πορτοφόλι MetaMask προσφέρει συναλλαγές Ethereum μέσω PayPal. Η υπηρεσία για την ώρα αφορά μόνο αμερικάνους πολίτες.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης το mainnet του Ethereum παρουσίασε δυσλειτουργίες για 25 λεπτά. Τι πρόβλημα υπήρξε; Δεν επιβεβαίωνε πλήρως τις συναλλαγές. Τα μπλοκ συνέχιζαν να προτείνονται αλλά υπήρξε κίνδυνος αλλοίωσης των δεδομένων, καθώς δεν μπορούσαν να οριστικοποιηθούν. Τελικά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε από τους core προγραμματιστές του.

Οι εταιρίες με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) συγκέντρωσαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ποσό είναι μειωμένο κατά 12,2%, το χαμηλότερο από το 2020.

Ο διευθυντής στρατηγικής και πολιτικής της Circle στην ΕΕ, Πάτρικ Χάνσεν, θεωρεί πώς η MiCA (η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα crypto) βάζει στην θέση του οδηγού την ΕΕ, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ. Όπως έχουμε αναφέρει, η ΕΕ ενέκρινε τον περασμένο μήνα το νομοσχέδιο Markets in Crypto Assets, με το οποίο οι κανόνες για τα stablecoins τίθενται σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024.

Αρθρογραφία