Ανασκόπηση Αγοράς

Ελαφρά πτωτικά κινήθηκε η αγορά των crypto την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε 1,2%. Από τα 1,17  τρισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, έφτασε στα 1,155 τρισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ωστόσο υπήρξαν περισσότερες συγκινήσεις από όσες φανερώνει το εβδομαδιαίο κλείσιμο. Την Δευτέρα το βράδυ ώρα Ελλάδας κατρακύλησε απότομα στα 1,11 τρισεκατομμύρια και μια αντεπίθεση διαρκείας, έφτασε μια ανάσα από τα 1,2 τρισεκατομμύρια το Σάββατο, το οποίο ήταν και το ανώτατο σημείο της εβδομάδας.

Ο λόγος της ανόδου δεν ήταν άλλος από την κρίση που δεν λέει να τελειώσει για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Έχει αποδειχθεί πλέον πως οι επενδυτές ποντάρουν στην άνοδο του Bitcoin ως εναλλακτική, σε περίπτωση γενικευμένου προβλήματος. Κατόπιν η πτώση οφείλεται στην απόφαση της Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 0,25%, όπως και αναμενόταν. Κυρίως αυτό που δυσαρέστησε τους επενδυτές σε όλες τις αγορές, είναι πως ο Τζέρομ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δεν ξεκαθάρισε πως πρόκειται για την τελευταία αύξηση.

Η MicroStrategy παραμένει πιστή στις προοπτικές του Bitcoin. Μόνο του Bitcoin. Πρόσθεσε άλλα 7.500 νομίσματα στην κατοχή της. Οι σταδιακές αγορές από τον Αύγουστο του 2020, την έχουν οδηγήσει να κατέχει πλέον 140.000 Bitcoin αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πρώτη φορά μετά από 9 τρίμηνα αποτελεσμάτων, κατέγραψε κέρδη από τις αγορές της στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Η Binance βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικάνικων αρχών και πάλι. Συγκεκριμένα το υπουργείο δικαιοσύνης αυτή τη φορά ερευνά αν χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα για να επιτραπεί σε Ρώσους να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Η εταιρία ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι βοήθησαν Ιρανούς να αποφύγουν τις αμερικάνικες κυρώσεις. Η απάντηση της Binance είναι πως τηρούν όσο μπορούν το KYC.

Η πίεση από πλευράς αμερικάνικων αρχών, οδήγησε την Coinbase να ξεκινήσει μια νέα πλατφόρμα παραγώγων που θα απευθύνεται σε πελάτες εκτός ΗΠΑ. Τα πρώτα προϊόντα που θα διαθέτει είναι futures του Bitcoin και του Ethereum. Το διεθνές ανταλλακτήριο θα έχει σαν έδρα τις Βερμούδες και σε πρώτη φάση θα απευθύνεται σε θεσμικούς.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια έκθεση που ενισχύει την ιδέα επιβολής νέου φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια, όταν αυτή χρησιμοποιείται για την εξόρυξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρουν ο νόμος προτίθεται να ισχύει τόσο για τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν PoW (απόδειξης εργασίας) όσο και PoS (απόδειξης συμμετοχής). Οι εμπνευστές της ιδέας αναφέρουν πως μπορεί να ξεκινά από 10% και να αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει το 30%. Ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, επειδή μεταξύ άλλων δεν διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειες σε πράσινες ή ρυπογόνες.

Την μεγάλη έκπληξη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έκανε ένα meme νόμισμα, το Pepe με σήμα τον βάτραχο. Από τη στιγμή που άρχισε να διαπραγματεύεται στην Binance, η τιμή του εκτοξεύτηκε. Η κεφαλαιοποίηση του ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, με αποτέλεσμα να γίνει το meme με την μεγαλύτερη αξία στην αγορά των crypto. Ξεπέρασε τα Doge και Shiba Inu τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο συναλλαγών.

Το είπε και το έκανε ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ. Όπως ανάρτησε από τον λογαριασμό του στο Twitter, εκμηδενίζονται όλοι οι φόροι εισοδήματος, περιουσίας, από κεφαλαιακά κέρδη και καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές υλικού υπολογιστών και επικοινωνιών. Φτάνει να δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στις τεχνολογικές καινοτομίες, στον προγραμματισμό λογισμικού ή στην τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας κίνητρα να εγκατασταθούν στην χώρα του μεταφέροντας τεχνογνωσία.

Άλλη μια μικρή χώρα, αυτή τη φορά στην Ευρώπη, το Λιχτενστάιν, καλοβλέπει την αποδοχή του Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Οι κάτοικοι θα μπορούν να πληρώνουν με Bitcoin τους φόρους τους, όπως τουλάχιστον σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντάνιελ Ρις. Ο Ρις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει το κράτος σε κρυπτονομίσματα. Το Λιχτενστάιν έχει 40.000 μόνιμους κατοίκους και σαν επίσημο νόμισμα χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο.

Αρθρογραφία