Ανασκόπηση Αγοράς

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά των crypto την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε 4%. Από τα 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, έφτασε στα 1,17 τρισεκατομμύρια. Την Τετάρτη το μεσημέρι ώρα Ελλάδας έφτασε μια ανάσα από τα 1,20 τρισεκατομμύρια, το ανώτατο σημείο της εβδομάδας, για να κατρακυλήσει απότομα στα 1,10 μέχρι το βράδυ.

Ο λόγος για την άνοδο ήταν τα ζητήματα φερεγγυότητας που τέθηκαν όσο αφορά την αμερικανική τράπεζα First Republic. Οι ανησυχίες δεν περιορίζονται εκεί, όπως εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές. Όλα τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, όπως ομόλογα και ενυπόθηκα δάνεια, διαπραγματεύονται με χαμηλότερη τιμή στην δευτερογενή αγορά. Αν αναγκαστούν να τα ρευστοποιήσουν για να καλύψουν μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, καταγράφουν ζημιές. Αυτές οι ζημιές τρομάζουν τους καταθέτες, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες αναλήψεις. Κι όπως έχουν αποδείξει οι τελευταίοι μήνες, οι κρίσεις στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα ευνοούν το Bitcoin. Είτε επειδή οι επενδυτές το αντιλαμβάνονται ως εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα είτε το χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα κινδύνου.

Ο λόγος για την ακόμα ταχύτερη υποχώρηση ήταν μια φήμη που διαδόθηκε αστραπιαία μέσα από το Twitter. Η εταιρεία ανάλυσης blockchain δεδομένων Arkham, η οποία ειδικεύεται στην μετάδοση «alerts» γύρω από τα τεκταινόμενα της αγοράς, ανέφερε ότι το ανταλλακτήριο Mt. Gox σε συνεργασία με την αμερικάνικη κυβέρνηση ξεκίνησαν να πουλάνε Bitcoin. Τελικά όμως αποδείχτηκε false alert. Αυτός ήταν ο λόγος που λίγες ώρες αργότερα ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης των τιμών.

Η ανοδική κίνηση ευνοήθηκε από τα νέα γύρω από το Ethereum. Συγκεκριμένα από την  διαπίστωση ότι τα νομίσματα που εισρέουν στο staking είναι περισσότερα από εκείνα που απελευθερώνονται. Ο φόβος ότι ενδεχομένως να υπάρξει μαζική ρευστοποίηση στο Ethereum, αποδείχτηκε υπερβολικός. Περισσότεροι αντιμετωπίζουν το νέο χαρακτηριστικό που προέκυψε από την αναβάθμιση Σαγκάη, δηλαδή την έλλειψη περιορισμού όσο αφορά την ελευθερία εξόδου, ως θετική.

Η απάτη είναι σήμα κατατεθέν των κρυπτονομισμάτων. Εξαιτίας της ανωνυμίας τους γίνονται  ελκυστικά για την χρήση τους για παράνομες δραστηριότητες. Για αυτό το Κογκρέσο εξετάζει ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανωνυμίας και της ψηφιακής ταυτότητας. Αυτά δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο η Κρίστι Γκόλντσμιθ Ρομέρο, της Επιτροπή Εμπορευματικών Προθεσμιακών Συμβολαίων των ΗΠΑ. Η ανωνυμία που παρέχουν τα κρυπτονομίσματα επιτρέπει τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, θέτοντας κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προειδοποίησε.

Η Circle, η εταιρία που εκδίδει το stablecoin USDC λανσάρει ένα νέο πρωτόκολλο, το CCTP, με το οποίο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα νομίσματα τους μεταξύ των δικτύων του Ethereum και του Avalanche χωρίς ενδιάμεσες γέφυρες ή άλλες εφαρμογές. Το νέο πρωτόκολλο ουσιαστικά κάνει τις μεταφορές USDC μεταξύ των δύο δικτύων πιο γρήγορες και πιο φιλικές προς το χρήστη. Όπως ανακοινώσανε από την εταιρία, στο άμεσο διάστημα θα προσθέσουν και το δίκτυο του Solana.

Η Visa μπαίνει στα stablecoin, όπως δήλωσε ο Cuy Sheffield, επικεφαλής του τμήματος crypto της εταιρίας. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα ανάφερε, παρά μόνο ότι αναζητούν να προσλάβουν προγραμματιστές με καλή κατανόηση των λύσεων επιπέδου 1 και 2, παράλληλα με εμπειρία στη σύνταξη έξυπνων συμβολαίων με τη γλώσσα προγραμματισμού Solidity, μεταξύ άλλων.

Εξαιρετικά δαπανηρή αποδεικνύεται η ενασχόληση της Meta (πρώην Facebook) με το metaverse. Στα αποτελέσματα χρήσης του πρώτου τριμήνου, αποκάλυψε ότι η μονάδα metaverse της, Reality Labs, κατέγραψε ζημιά περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι απώλειες αυτές προστίθενται στα 14 δισεκατομμύρια που στοίχισε η λειτουργία της Reality Labs την περσινή χρονιά. Παρόλα αυτά, η Meta μπορεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση μια που σημείωσε συνολικά κέρδη ύψους περίπου 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν πτοείται, παρόλο που αναμένει τις λειτουργικές ζημίες της Reality Labs να αυξηθούν το 2023.

Στην crypto κοινότητα του twitter έχει γίνει viral βίντεο που δείχνει τον επικεφαλής της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς Gary Gensler να ισχυρίζεται σε μάθημα που έκανε το 2018 στο ΜΙΤ ότι τα ¾ των κρυπτονομισμάτων δεν είναι χρεόγραφα, αλλά πρέπει να θεωρούνται εμπορεύματα ή μετρητά. Ειδική αναφορά έκανε στο Ethereum αναφέροντας ότι δεν είναι χρεόγραφο, παρόλο που από την τωρινή του θέση εκφράζει διαφορετική άποψη.

Η Binance US αποχώρησε από την συμφωνία για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Voyager. Η εταιρία δικαιολόγησε την απόφαση της αναφέροντας πως δεν ευνοεί τις συζητήσεις το εχθρικό και αβέβαιο ρυθμιστικό κλίμα στις ΗΠΑ. Από ότι προκύπτει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao είχε προσλάβει δικηγόρους για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι πολλαπλών νομικών απειλών που κατατέθηκαν εναντίον του από την SEC, την CFTC και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι προγραμματιστές της Apple φέρεται να επιβεβαίωσαν την αφαίρεση του white paper του Bitcoin μετά την κυκλοφορία της τρίτης beta για το macOS 13.4 Ventura. Το εννέα σελίδων PDF που περιγράφει τη σχεδίαση του Bitcoin αποκαλύφθηκε πριν 3 εβδομάδες ότι βρίσκεται μέσα σε φάκελο στο λειτουργικό σύστημα της Apple.

Η JPMorgan θα χρησιμοποιεί ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται στο ChatGPT,  για την ανάλυση δηλώσεων και ομιλιών της Federal Reserve. Σκοπός τους είναι ο εντοπισμός πιθανών ευκαιριών στο trading χρεογράφων.

Ο Matt Haney βουλευτής της Καλιφόρνια στο κόμμα των Δημοκρατικών παρουσίασε ένα νομικό πλαίσιο για τους Αποκεντρωμένους Αυτόνομους Οργανισμούς (DAO) που επιτρέψει στις DAO να ενσωματώνουν και να πληρώνουν φόρους παρέχοντας παράλληλα καλύτερες διασφαλίσεις για τους Καλιφορνέζους που συμμετέχουν στην Web3 οικονομία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Πληροφορικής της Ρουμανίας στοχεύει να προωθήσει την υιοθέτηση του Web3 στη χώρα με την έναρξη μιας εσωτερικής πλατφόρμας συναλλαγών για NFTs. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους δημόσιους και θεσμικούς χρήστες να κόβουν, να διαχειρίζονται και να εμπορεύονται NFT.

Αρθρογραφία