Ανασκόπηση Αγοράς

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων μεταβλήθηκε ανεπαίσθητα. Από τα 1,13 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, ολοκλήρωσε της εβδομάδα στα 1,14 τρισεκατομμύρια. Στο ενδιάμεσο όμως σημειώθηκαν αναταράξεις. Ακούμπησε τα 1,11 τρισεκατομμύρια την Τρίτη, για να ανέβει στο υψηλότερο σημείο, τα 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, πραγματοποιώντας ένα μίνι ράλι 5,5%.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια έκπληξη από το Twitter. Κατόπιν εντολής του Elon Musk, το γνωστό μπλε πουλί που είχε ως σήμα η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αντικαταστάθηκε με το σήμα του Dogecoin. Με το που έγινε γνωστό απογειώθηκε η τιμή του κρυπτονομίσματος, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι το νέο αφεντικό του Twitter οραματίζεται το Dogecoin ως νόμισμα συναλλαγών της πλατφόρμας. Τελικά την Παρασκευή όλα ανατράπηκαν. Το παλιό σήμα κατατεθέν του Twitter επανήλθε και η τιμή του meme νομίσματος προσγειώθηκε σχεδόν στο σημείο εκκίνησης της εβδομάδας.

Μια περίεργη αποκάλυψη έγινε αυτές τις ημέρες. Σε κάθε έκδοση του macOS που έχει κυκλοφορήσει από το 2018, η Apple έχει συμπεριλάβει το whitepaper του Satoshi Nakamoto για το Bitcoin. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από έναν προγραμματιστή, τον Andy Baio. Αμέσως μετά φούντωσαν οι φήμες που θέλανε τον Steve Jobs να βρίσκεται πίσω από την κρυφή ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin. Όσοι διαθέτουν Mac με λειτουργικό macOS Mojave (10.14.0), ή νεότερη έκδοση, έχουν τη δυνατότητα να δουν το PDF πληκτρολογώντας την εντολή: open /System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις 12 Απριλίου, την ημερομηνία όπου είναι προγραμματισμένη η αναβάθμιση του Ethereum με το όνομα  Shanghai. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αποδέσμευση των κεφαλαίων που βρίσκονται σε staking. Κάποιοι θεωρούν ότι η νέα δυνατότητα από την αναβάθμιση θα λειτουργήσει θετικά, μια που θα τερματιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο παραμονής στο staking. Άλλοι ότι θα βρουν ευκαιρία οι επενδυτές να ρευστοποιήσουν. Κοντή γιορτή…

Εκροές κρυπτονομισμάτων αξίας 1,6 δισ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν από το ανταλλακτήριο Binance από τότε που έγινε γνωστή η κατάθεση μήνυσης εναντίων της εταιρίας από τις αμερικανικές αρχές. Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) κατηγορεί ανταλλακτήριο και CZ για παραβίαση των κανονισμών για το trading παραγώγων, φοροδιαφυγή, αποφυγή συμμόρφωσης των πελατών του στους κανονισμούς συμμόρφωσης για την αποφυγή ξεπλύματος χρήματος και άλλα αδικήματα.

Το πρόβλημα άρχισε να αποκτάει διαστάσεις όταν έγινε γνωστή η φήμη ότι η Interpol εξέδωσε Red Notice, δηλαδή αίτημα αναζήτησης, εντοπισμού και σύλληψης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Binance. Η φήμη διαψεύστηκε γρήγορα από την Binance, αλλά και τον αρχικό διακινητή, τον  χρήστης του Twitter με το όνομα «Cobie». Ο Cobie ζήτησε συγνώμη, ισχυριζόμενος πως το μήνυμα δεν ήταν δημόσιο και διέρρευσε εν άγνοια του.

Η εταιρία Ralph Lauren δέχεται πλέον πληρωμές με κρυπτονομίσματα στο Miami Design District Store της. Όπως ανακοινώθηκε, σε συνεργασία με την BitPay, το κατάστημα θα «παρέχει στους πελάτες νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με την επωνυμία και τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής του κρυπτονομίσματος ως τρόπου πληρωμής».

Μια ακυκλοφόρητη έκδοση του τραγουδιού «Let’s Dance» του David Bowie κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα με την μορφή NFT. Το NFT προήρθε από την Gala Music, θυγατρική της startup Web3 Gala Games, που ένωσε τις δυνάμεις της με τον μουσικό παραγωγό Larry Dvoskin και τον εκδότη Warner Chappell Music. Η Gala Music σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 3.003 NFT που θα παρουσιάζουν έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον γνωστό τραγουδιστή και τραγουδοποιό. Ο David Bowie μέχρι τον θάνατο του το 2016, άφησε πίσω του ένα δισκογραφικό πλούτο που περιλαμβάνει 27 στούντιο άλμπουμ, 11 ζωντανά άλμπουμ, τέσσερα soundtrack και 128 single.

Παρά την πρόσφατη χρηματιστηριακή πίεση στον κλάδο των crypto  και τα νομοθετικά εμπόδια, ο χώρος επανακάμπτει δυναμικά. Σχεδόν 1.000 νέα κρυπτονομίσματα έχουν εμφανιστεί από την αρχή του έτους, δηλαδή μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Η αγορά πλέον διαθέτει πάνω από 23.000 κρυπτονομίσματα. Ωστόσο τα στατιστικά δεν είναι υπέρ τους. Από τα πρώτα 100 κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση νομίσματα της περιόδου της κορυφής του 2017, μόλις τα 4 είχαν μεγαλύτερη απόδοση από το Bitcoin. (https://twitter.com/jesseleedow1/status/1642496864346939393)

Αρθρογραφία