Ανασκόπηση Αγοράς

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων μεταβλήθηκε ανεπαίσθητα. Από τα 1,13 τρισεκατομμύρια δολάρια που άξιζε  τα ξημερώματα της Δευτέρας, βρέθηκε στα 1,14 τρισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στο ενδιάμεσο όμως σημειώθηκαν αναταράξεις. Ακούμπησε τα 1,10 τρισεκατομμύρια την Δευτέρα το απόγευμα ώρα Ελλάδας, για να ανέβει στο υψηλότερο σημείο, τα 1,17 τρις την Πέμπτη.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την Binance και τον Διευθύνων Σύμβουλος της (CZ) να μηνύονται από την Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC). Η μήνυση αφορούσε κυρίως την αποφυγή συμμόρφωσης των κανονισμών περί ελέγχου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι αρχές θεωρούν πως οι άνθρωποι της Binance δεν τηρούσαν σχολαστικά το KYC. Συχνά μάλιστα διευκόλυναν τους πελάτες τους στην αποφυγή του, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, μέσα από τη χρήση ψεύτικων διευθύνσεων κατοικίας, VPN, κτλ. Επίσης κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, απάτη και άλλα αδικήματα.

Ο CZ απάντησε πως μπορεί να μην είναι τέλειοι, αλλά κάνουν ότι μπορούν, τα οποία είναι περισσότερα από κάθε άλλο ανταλλακτήριο, καθώς διαθέτουν ένα από τα υψηλότερα πρότυπα σε KYC και AML. Όπως δήλωσε έχουν βοηθήσει τις αρχές, προκειμένου να κατασχεθεί τριψήφιος αριθμός εκατομμυρίων και είναι πρόθυμοι να βρεθούν φιλικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Ένας άλλος που έχει κατηγορηθεί από τις αμερικάνικες αρχές και βρίσκεται υπό περιορισμό είναι ο πρώην επικεφαλής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Ο Μπάνκμαν-Φριντ φέρεται να δωροδόκησε  κινέζους αξιωματούχους. Με σκοπό να ξεπαγώσει λογαριασμούς που κατείχαν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Ένας άλλος διάσημος του χώρου των crypto και ιδρυτής του Tron Foundation, Τζάστιν Σαν, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Οι κατηγορίες αφορούν τον νόμο περί χρεογράφων των εταιριών που εκδίδουν τα Tron (TRX) και BitTorrent (BTT). Κάτι τέτοια βλέπει ο νομπελίστας Ρουμπινί και ενθαρρύνεται, χαρακτηρίζοντας τον χώρο ως εστία εγκληματικών οργανώσεων.

Για να ολοκληρώσουμε το αστυνομικό δελτίο και να πάμε σε πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις, άγνωστοι απήγαγαν έναν 23χρονο καναδό με το όνομα Έιντεν Πλετέρσκι. Ο Πλετέρσκι κατηγορείται πως υπεξαίρεσε 41 εκατομμύρια από επενδυτές, τα οποία και έχασε, αφέθηκε ελεύθερος από τους δράστες, αφού πρώτα βασανίστηκε, προκειμένου να βρει και να τους παραδώσει λύτρα.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως διέθεσαν μέσω της Coinbase στις 14 Μαρτίου σχεδόν 10.000 Bitcoin αξίας 215 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα νομίσματα είχαν βρεθεί στην κατοχή τους από το 2011, όταν κατάσχεσαν τα Bitcoin που είχαν βρει στο site Silk Road, στο «σκοτεινό Internet». Από τα στοιχεία που έχουν δώσει στην δημοσιότητα, βρίσκονται στην κατοχή τους άλλα 41.819 Bitcoin, τα οποία σκοπεύουν να ρευστοποιήσουν μέσα στο 2023.

Οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής ορίων στις πληρωμές από μη επαληθευμένους χρήστες πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, ως μέρος μια ευρύτερης αναθεώρησης νόμων για το ξέπλυμα χρήματος. Τα νέα όρια απαγορεύουν στους χρήστες να λαμβάνουν ή να στέλνουν ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων που να υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Το μέτρο δεν θα ισχύει για τους ελεγχόμενους παρόχους πορτοφολιών.

Η MicroStrategy μετά από 3 μήνες βρήκε ξανά την ευκαιρία να αγοράσει πάλι Bitcoin. Όπως ανάφεραν κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα αποπληρώνοντας πρόωρα το δάνειό στη Silvergate, με σημαντική έκπτωση. Η εταιρεία αγόρασε 6.455 Bitcoin αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον κατέχουν 139.000 νομίσματα, αξίας περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ledger κατάφερε να συγκεντρώσει 109 εκατομμύρια δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ηγέτιδα εταιρία στα «cold wallets» μετά από αυτό ανέβασε βάζοντας την αποτίμησή της στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ledger θεωρείται ότι έχει ωφεληθεί από τις πρόσφατες αμφισβητήσεις της αξιοπιστίας των ανταλλακτηρίων. Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων προτιμούν να φυλάξουν εκεί τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή της υπό την ονομασία «Money, Tokens and Games», η επενδυτική τράπεζα Citi ισχυρίζεται πως η επόμενη μαζική ροπή προς την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, θα οδηγηθεί από την εμφάνιση και εξάπλωση των CBDCs (ψηφιακά  νομίσματα των κεντρικών τραπεζών). Από ότι αναφέρουν, με την εξάπλωση των CBDCs οι άνθρωποι θα αναζητούν διέξοδο και έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών που να διασφαλίζει μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και ανεξαρτησία.

Σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης του πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το XRP, πάνω από 20%. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί 55%. Ο λόγος είναι η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ripple Labs, η εταιρία πίσω από το νόμισμα, θα επικρατήσει στην νομική διαμάχη κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η SEC κατηγορεί δύο από τους συνιδρυτές της ότι παραπλάνησαν το επενδυτικό κοινό, συγκεντρώνοντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από προσφορά χρεογράφων, παραβιάζοντας τους σχετικούς νόμους από το 2013. Οι κατηγορούμενοι επικαλούνται το νομοθετικό κενό, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουν ότι το XRP άνηκε στην κατηγορία των χρεογράφων.

Παρά την πρόσφατη χρηματιστηριακή πίεση στον κλάδο των crypto και τα νομοθετικά εμπόδια το Hash Rate (ποσοστό κατακερματισμού) του Bitcoin, δηλαδή η συνολική υπολογιστική ισχύς από μηχανήματα mining που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο, έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό. Αυξήθηκε 20% από την αρχή του μήνα, 37% από την αρχή του χρόνου και 52% το τελευταίο 12μηνο. Πρόκειται για την τρίτη πιο επιθετική προσαρμογή προς τα πάνω τα τελευταία 5 χρόνια, μετά τον Μάιο του 2021, όταν προηγήθηκε η απαγόρευση εξόρυξης στην Κίνα και την έξοδο από το bear market του 2019.

Αρθρογραφία