Ανασκόπηση Αγοράς

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων μεταβλήθηκε ανεπαίσθητα. Από τα 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια που άξιζε  τα ξημερώματα της Δευτέρας, βρέθηκε στα 1,13 τρισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στο ενδιάμεσο ακούμπησε τα 1,10 τρισεκατομμύρια την Τετάρτη, για να ανέβει στο υψηλότερο σημείο, τα 1,17 τρις την επόμενη.

Για άλλη μια εβδομάδα το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι εξελίξεις στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. Ξεκινάμε από την Fed, όπου είχαμε ανακοίνωση επιτοκίων. Ο Πάουελ ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%. Όπως εξήγησε, παρά την τραπεζική κρίση, η πολιτική τους όσο αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν μεταβάλλεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση επιτοκίων, ούτε κάποια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον για την χρονιά που διανύουμε. Ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού στο 2% παραμένει πρωταρχικός και πρόκειται να επιτευχθεί είτε μέσα από τις αυξήσεις των επιτοκίων είτε από τα λιγότερα δάνεια που θα παρέχουν λόγω κρίσης οι τράπεζες.

Ωστόσο τις αγορές έριξε λίγο αργότερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Γερουσίας, ισχυρίστηκε πως οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα παράσχουν καθολική ασφάλιση καταθέσεων για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, ανεξαρτήτως ποσού. Οι δηλώσεις αυτές ταρακούνησαν και το Bitcoin, αν και τελικά το ενίσχυσαν, βυθίζοντας τις τραπεζικές μετοχές.

Όσο αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όλα έχουν επισκιαστεί από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Deutsche Bank. Παρά την εμφάνιση κερδών για την χρήση του 2022, οι τιμές των CDS (Credit Default Swaps), εκτοξεύτηκαν. Στην περίπτωση της Credit Suisse, είχαμε την απορρόφηση της από μεγαλύτερη UBS. Ωστόσο η Deutsche Bank είναι με διαφορά η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Τυχόν απόπειρα διάσωσης της δεν θα επιτευχθεί χωρίς μεγάλο κόστος. Ίσως δυσβάστακτο για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στο Μαυροβούνιο συνελήφθη την Παρασκευή ο Νοτιοκορεάτης Do Kwon, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Terraform Labs. Ο υπουργός Εσωτερικών της βαλκανικής χώρας ανακοίνωσε πως η σύλληψη έγινε με αφορμή την κατοχή πλαστών εγγράφων, όπως διαβατηρίου και διπλώματος οδήγησης. Ο Do Kwon από ότι φαίνεται είχε βρει καταφύγιο στην γειτονική Σερβία, καταζητούνταν από την Ιντερπόλ για αδικήματα αξίας δισεκατομμυρίων που διέπραξε σε Νότια Κορέα, Σιγκαπούρης και ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) βρίσκεται ο Τζάστιν Σαν, ιδρυτής του Tron Foundation. Οι κατηγορίες αφορούν τον νόμο περί χρεογράφων των εταιριών που εκδίδουν τα Tron (TRX) και BitTorrent (BTT). Επίσης  κατηγορείται για απόπειρα για χειραγώγηση της αγοράς. Η SEC κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα αμερικάνικες διασημότητες, όπως οι Lindsay Lohan, Akon και Michele Mason, ισχυριζόμενη πως απέκρυψαν ότι έλαβαν αμοιβή για να προωθήσουν το TRX και το BTT, παραπλανώντας το κοινό.

Στην Βενεζουέλα παραιτήθηκε ο υπουργός πετρελαίου, προκειμένου να διευκολύνει έρευνα που αφορά προσπάθεια πώληση πετρελαίου αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κρυπτονομίσματα, για να αποφύγει τις κυρώσεις. Άλλοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν.

Αύξηση παρουσίασε η συγκέντρωση κεφαλαίων ευρωπαϊκών νεοσύστατων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2022, φτάνοντας τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων RockawayX. Το αντίστοιχο ποσό που είχε συγκεντρωθεί το 2021, ήταν 5 δισεκατομμύρια. Η Ευρώπη πλέον διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό startups που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία blockchain, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται στον αριθμό των «μονόκερων».

Ένας trader NFTs, ο Μπράντον Ράιλι, «έκαψε» κατά λάθος ένα σπάνιο CryptoPunk, το οποίο είχε πληρώσει μόλις πριν από δύο εβδομάδες 77 ETH (135.000 δολάρια). Ο Ράιλι έστειλε κατά λάθος το συλλεκτικό κομμάτι σε μια λάθος διεύθυνση και πλέον είναι αδύνατο να το ανακτήσει.

Ο Michael Kagan, επικεφαλής τεχνολογίας (CTO) της Nvidia δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν προσθέτουν τίποτα χρήσιμο στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι οι κάρτες γραφικών της εταιρίας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξόρυξη τους. Όπως ισχυρίστηκε η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πολύ πιο πολύτιμη χρήση της επεξεργαστικής ισχύος. Ο τεχνολογικός γίγαντας είχε εδώ και καιρό μια δύσκολη σχέση με τους miners, καθώς η ζήτηση για mining οδήγησε σε έλλειψη καρτών γραφικών σχεδιασμένων για τους gamers.

Εντωμεταξύ, επιμένει στον ισχυρισμό του, ότι το Bitcoin θα φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια μέσα σε 3 μήνες, ο Balaji Srinivasan, συγγραφέας του best seller βιβλίου «The network state». Τα επιχειρήματα του σχετίζονται με την βιωσιμότητα του αμερικάνικου τραπεζικού συστήματος. Θεωρεί πως θα βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση, όπου θα εξαναγκάσει την Fed να αρχίσει να τυπώνει τρισεκατομμύρια για να βουλώσει την τρύπα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών νομίσματος των κεντρικών τραπεζών (CBDC) δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο έλπιζαν οι εμπνευστές της. Οι ανησυχίες για την δυνατότητα καταστρατήγησης των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των συναλλαγών, έχουν οδηγήσει αρκετούς αμερικάνους αξιωματούχους να εναντιώνονται στην εφαρμογή τους. Όπως για παράδειγμα αύτη την εβδομάδα τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος πρότεινε την απαγόρευση του CBDC στην πολιτεία του. Ακολούθησε ο Γουόρεν Ντέιβιντσον, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών για την 8η Περιφέρεια του Κογκρέσου του Οχάιο. Και έπεται συνέχεια…

Αρθρογραφία