Ανασκόπηση Αγοράς

Μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, στις μπάρες των διαγραμμάτων στα crypto ξαφνικά άρχισε να κυριαρχεί το πράσινο. Από τα 975 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η αποτίμηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής είχε σημειώσει άνοδο 18%, κλείνοντας στα 1,15 τρισεκατομμύρια.

Οι περισσότερες ειδήσεις της εβδομάδας περιστράφηκαν γύρω από τα προβλήματα των παραδοσιακών τραπεζών, με πιο ηχηρό όνομα την Credit Suisse. Η δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει δημιουργώντας συστημικό κίνδυνο, εξαγοράστηκε από την επίσης ελβετική UBS, με την αρωγή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ξεκάθαρα, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το Bitcoin, το οποίο πραγματοποίησε πτήση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Ενδεικτικό της ευφορίας είναι πως σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, την τιμή του Bitcoin σε αυτά τα επίπεδα, είχαμε να δούμε από τον περσινό Μάιο!

Δεν οφείλεται μόνο το γεγονός ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για πολλούς, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως εκεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων (εννοείται αν βρίσκονται τα νομίσματα σε προσωπικά πορτοφόλια), αλλά και ότι η αναταραχή έχει προκαλέσει εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναστείλει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων. Ήδη ανέβασε τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 297 δισεκατομμύρια, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο του 2020, η οποία ποσοτικά ανέτρεψε σχεδόν τη μισή σύσφιξη από τον περασμένο Απρίλιο.

Η πρόσφατη άνοδος αποτελεί μια σχετικά αναπάντεχη εξέλιξη, δεδομένου του προβλήματος που αντιμετώπισαν οι Silvergate και Signature Bank, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, από τις φιλικές προς τον χώρο των crypto. Χωρίς βέβαια να παραμελούμε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία θεωρούνταν η ραχοκοκαλιά των τεχνολογικών startup.

Το θετικό είναι πως οι αρχές (FDIC) διασφαλίζουν τις καταθέσεις. Συνεπώς δεν θα δημιουργηθούν άμεσα προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως για παράδειγμα υπήρξε φόβος για την Circle, την εταιρία που εκδίδει το stablecoin USDC. Τα αρνητικό αφορά την παύση της δραστηριότητας τους με τις εταιρίες κρυπτονομισμάτων. Κάτι που δυσκολεύει την πρόσβαση τους σε τραπεζικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση.

Όπως αναφέραμε η Circle, διαχειρίστρια του δεύτερου μεγαλύτερου stablecoin, του USDC, γλίτωσε τα δισεκατομμύρια που είχε κατατεθειμένα σε προβληματικές τράπεζες. Ένα πρόβλημα που προκάλεσε την προσωρινή πτώση του USDC στα 87 σεντς. Πλέον όμως, μετά τις τελευταίες αναταράξεις, τα stablecoins ως καταθετικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ασφαλή από αρκετές παραδοσιακές τράπεζες.

Το ΔΝΤ έχει αντίθετη γνώμη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας, η οποία είχε παραδοθεί στους G-20 στις 13 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ινδία, αναφέρει πως η αυξανόμενη υιοθέτησή των crypto, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, έχει προκαλέσει ανησυχίες. Ειδικότερα εστιάζει στο Bitcoin και στα stablecoins, τα οποία μπορεί να έχουν έντονες επιπτώσεις στη μακροοικονομική σταθερότητα, εάν υιοθετηθούν ευρέως.

Από τότε που η Euler Finance έπεσε θύμα του μεγαλύτερου χακαρίσματος φέτος σε DeFi (τα λάφυρα ήταν αξίας 197 εκατομμυρίων δολαρίων) η πορεία των χρημάτων βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Όπως φαίνεται οι δράστες έχουν για έδρα την Βόρεια Κορέα. Από την Chainalysis διαπίστωσαν ότι 100 Ethereum από τα κλεμμένα κεφάλαια του Euler, μεταφέρθηκαν σε μια διεύθυνση που είχε χρησιμοποιηθεί από βορειοκορεάτες χάκερς.

Το GPT-3 είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης όπου συνομιλεί on-line με τους ανθρώπους και απαντάει στις ερωτήσεις τους. Το εξελιγμένο μοντέλο GPT-4 που είναι 500 φορές πιο ισχυρό, ρωτήθηκε ποιο είναι το βέλτιστο χαρτοφυλάκιο στα crypto και απάντησε 50% Bitcoin, 25% Ethereum, 15% Cosmos και 10% NFT και Web3 projects.

Στοίχημα ενός εκατομμυρίου δολαρίων δέχτηκε να βάλει ο Balaji Srinivasan, συγγραφέας του best seller βιβλίου «The network state». Πιστεύει πως μέσα στις επόμενες 90 ημέρες η τιμή του Bitcoin θα φτάσει το εκατομμύριο, εξαιτίας της κατάρρευσης του αμερικάνικου τραπεζικού συστήματος. Ο Srinivasan θεωρεί το Bitcoin αντιστάθμιση για τον υπερπληθωρισμού και ασφαλές καταφύγιο έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος και των άστοχων πολιτικών των κεντρικών  τραπεζών.

Ο πυρήνας των προγραμματιστών (core developers) του Ethereum, όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση με το όνομα Σαγκάη. Η ημερομηνία στόχος είναι στις 12 Απριλίου. Από την έναρξη της και μετά, θα μπορούν σταδιακά να απελευθερώνονται τα κεφάλαια που βρίσκονται δεσμευμένα σε κατάσταση staking, σημερινής αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ανταλλακτήριο Deribit ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει σύντομα να διαθέτει futures μεταβλητότητας του Bitcoin, στα πρότυπα του δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο οποίος υπολογίζει  την μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί στους επενδυτές ένας κοινά παραδεκτός τρόπος μέτρησης της αστάθειας της τιμής του Bitcoin. Ο δείκτης μεταβλητότητας του Deribit θα παρέχει μια προοπτική 30 ημερών σχετικά με τις προσδοκίες των επενδυτών για ετήσια μεταβολή και εικάζεται πως θα βοηθάει στην διαχείριση ρίσκου.

Ένα άλλο ανταλλακτήριο, η Binance, ανακοίνωσε πως σε 9 εβδομάδες ίσως αναγκαστεί να διακόψει τις μεταβιβάσεις βρετανικής λίρας στην πλατφόρμα συναλλαγών της. Όπως εξήγησαν βρίσκονται στην διαδικασία εύρεσης νέου συνεργάτη. Ο τωρινός, η Skrill Limited, τερματίζει την συνεργασία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή καταθέσεις και αναλήψεις σε βρετανική στερλίνα. Θυμίζουμε παρόμοια προβλήματα ανάγκασαν  την Binance να διακόψει την μεταφορά αμερικάνικων δολαρίων προς και από το ανταλλακτήριο πριν εβδομάδες.

Εβδομαδιαία ανασκόπηση γεγονότων χωρίς Sam Bankman-Fried δεν μπορούσε να υπάρξει. Σύμφωνα με τους Financial Times, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν  στον ίδιο και στον στενό του κύκλο, από εταιρικές οντότητες της FTX, με τη μορφή «πληρωμών και δανείων». Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Ομαδική αγωγή κατατέθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα, κατά οκτώ influencers του YouTube που μεροληπτούσαν υπέρ του ανταλλακτηρίου FTX. Οι ενάγοντες απαιτούν αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Από ότι ισχυρίζονται αν η FTX πλήρωσε τους κατηγορούμενους για να προωθήσει το εμπορικό της σήμα και να ενθαρρύνει τους followers τους να επενδύσουν, εκείνοι δεν το αποκάλυψαν, ούτε διεξήγαγαν επαρκή δέουσα επιμέλεια.

NFT News

  1. Η Lego και η Epic Games ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν εικονικό κόσμο στο Metaverse

Η Lego, η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών, και η Epic Games, η δημιουργός του εξαιρετικά δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, έχουν συνάψει μια ενδιαφέρουσα συνεργασία. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν έναν εικονικό κόσμο μέσα στο metaverse, όπου οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα Lego και να απολαμβάνουν μια καθηλωτική εμπειρία.

  1. Nike Metaverse: Virtual Designs, Digital Shoes & More [2023]

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με πρωτοφανή ρυθμό, η έννοια του metaverse γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Αυτό τον καθιστά ένα πολύ ελκυστικό μέρος για τα brands ώστε να συνδεθούν με τους πελάτες τους χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές μάρκετινγκ. Σήμερα διερευνούμε πώς το Nike Metaverse παραμένει μπροστά από τις εξελίξεις αγκαλιάζοντας τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες τάσεις.

Η Nike, η εμβληματική αθλητική μάρκα, παρουσίασε το Nike Metaverse, γνωστό και ως “.Swoosh”, στις 14 Νοεμβρίου 2022. Αυτή η πλατφόρμα με δυνατότητα Web3 χρησιμεύει ως κεντρική τοποθεσία για τα NFT και τα εικονικά collectible αντικείμενα της Nike. Δεδομένης της προηγούμενης επιτυχίας της με το Nikeland, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Nike εξερευνά περαιτέρω την αγορά των εικονικών συλλεκτικών αντικειμένων.

Ο τομέας Swoosh είναι αποκλειστικά προσβάσιμος σε εγγεγραμμένα μέλη και φιλοξενείται στον τομέα “.nike”.

Αυτή η πειραματική ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει μια ματιά στο μέλλον του εικονικού εμπορίου και η Nike τοποθετείται στην πρώτη γραμμή αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας. Ο Ron Faris, GM των Nike Virtual Studios, έχει περιγράψει το .Swoosh ως έναν χώρο όπου η κοινότητα μπορεί να σχεδιάσει συνεργατικά το μέλλον των προϊόντων Nike.

  1. Η Microsoft κλείνει το τμήμα Enterprise Metaverse. Να γιατί μια κορυφαία εταιρεία Metaverse δεν το φοβάται αυτό.

Η Microsoft προκάλεσε πρόσφατα αίσθηση με την ανακοίνωσή της ότι θα απολύσει το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας υλικού Hololens και ολόκληρη την ομάδα βιομηχανικού metaverse, η οποία δημιούργησε επιχειρηματικά έργα metaverse για πελάτες. Η είδηση μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις metaverse θα υποχωρήσουν από την επιχειρηματική τεχνολογία.

  1. Στα Όσκαρ 2023, η ηθοποιός Bailey Bass φόρεσε ένα βιοδιασπώμενο φόρεμα Zac Posen με ένα ψηφιακό στρώμα που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Μόδας (IoDF), αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της βιωσιμότητας.
  2. Η μάρκα περιποίησης μαλλιών Living Proof, Inc. είναι η τελευταία εταιρεία που εντάσσεται στο metaverse και κάνει το ντεμπούτο της σε ένα εικονικό κατάστημα μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου ByondXR.
  3. Με τη βοήθεια του Aura Blockchain Consortium, η Loro Piana λανσάρει το πρώτο ψηφιακό πιστοποιητικό προϊόντος για να ενισχύσει περαιτέρω την προσέγγιση της ανθεκτικότητας και της ανίχνευσης της κληρονομιάς.

Αρθρογραφία