Ανασκόπηση Αγοράς
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής ήταν η ίδια. Μια ανάσα κάτω από το ένα τρισεκατομμύριο. Ωστόσο μόνο από σταθερότητα δεν χαρακτηρίστηκε η εβδομάδα που μόλις πέρασε. Πιο πολύ με τρενάκι του τρόμου έμοιαζε, καθώς την Παρασκευή βρέθηκε 12% πιο κάτω, για να ανακάμψει το Σαββατοκύριακο. Η αγορά καθοδηγήθηκε από τις εξελίξεις στον αμερικάνικο τραπεζικό κλάδο, καθώς η ειδησεογραφία ήταν πυκνή και οι εναλλαγές των συναισθημάτων έντονες.
Πριν αναφερθούμε όμως εκεί, η εβδομάδα ξεκίνησε με Fed. Είχαμε παρέμβαση Πάουελ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα επιτόκια υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό από το προγραμματισμένο. Από ότι ισχυρίστηκε «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά απ’ ό,τι αναμενόταν, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».
Κατόπιν το μενού είχε, τι άλλο; FTX. Η Alameda Research ο επενδυτικός βραχίονας του αμαρτωλού ανταλλακτηρίου, κατέθεσε μήνυση εναντίων της Grayscale Investments και της μητρικής της, Digital Currency Group, επειδή χρεώνουν υπερβολικά τέλη και δεν επιτρέπουν τις εξαγορές των μεριδίων. Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται τα fund της με έκπτωση σχεδόν 50% από την εσωτερική τους αξία. Συνεπώς, όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής ειδικός εκκαθαριστής John Ray, να έχουν υποστεί ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Εντωμεταξύ η Grayscale έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Η αγορά τιμολογεί τα fund της πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται. Ποια είναι η λύση; Να δεχτεί η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (εναντίον της οποίας έχει καταθέσει μήνυση), τη μετατροπή των fund της σε ETFs. Αμερικάνικα ETFs κρυπτονομισμάτων που δεν θα βασίζονται στα futures όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά στην spot αγορά. Κάτι που η SEC αρνείται πεισματικά.
Ας έρθουμε τώρα στο τραπεζικό χάος. Την Τετάρτη, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η τράπεζα Silvergate, η οποία δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στην αγορά των crypto προσφέροντας παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, δεν θα αντέξει. Ανακοίνωσαν πως τίθενται σε εθελοντική εκκαθάριση, καθώς δεν άντεξαν το χτύπημα της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX όπου είχαν σημαντική έκθεση, αλλά και την επίθεση της αμερικάνικης κυβέρνησης. Προηγουμένως πολλά ανταλλακτήρια είχαν ανακοινώσει πως διακόπτουν την συνεργασία μαζί τους.
Επικράτησε ανησυχία για το ενδεχόμενο να παρασύρει άλλες εταιρίες του χώρου των crypto, μια που θα έκλεινε η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για πολλές από αυτές. Με τον εφιάλτη του ντόμινο των χρεοκοπιών νωπό, πολλοί, όπως ο CZ, διευθύνων σύμβουλος της Binance και ο Michael Saylor της MicroStrategy, έσπευσαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι οι εξελίξεις στην Silvergate δεν θα τους δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.
Την ίδια ημέρα, Τετάρτη, η Silicon Valley Bank, η οποία δραστηριοποιούνταν στον χώρο των venture capitals νέας τεχνολογίας, με μια αιφνιδιαστική κίνηση βγήκε στην αγορά προς εξεύρεση 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος ήταν η αναγκαστική πώληση τίτλων σταθερού εισοδήματος για να καλύψει εκροές καταθέσεων. Ωστόσο η κίνηση αυτή πανικόβαλε επενδυτές και καταθέτες, μεγεθύνοντας την μαύρη τρύπα.
Την Παρασκευή η τράπεζα χρεοκόπησε και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ μετά το 2008 και η πρώτη που κλείνει από το 2020. Διέθετε 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως το 87% των καταθέσεων ήταν ανασφάλιστες.
Αυτό ερμηνεύτηκε από την αγορά πως όσες επιχειρήσεις είχαν εκεί καταθέσεις που υπερβαίνανε τις 250.000 ανά λογαριασμό, μάλλον έχαναν τα χρήματα τους. Παράλληλα άρχισαν να ζώνουν τα φίδια τους καταθέτες και επενδυτές άλλων περιφεριακών τραπεζών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το πλοίο, βάζοντας δύσκολα στις αρχές που θα έπρεπε κάτι να κάνουν προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση.
Ανάμεσα στους πελάτες της SVB ήταν και η Circle, την εταιρία που εκδίδει το μέχρι τότε θεωρητικά ασφαλέστερο stablecoin, το USDC. Εκεί βρίσκονταν τα 3,3 δισεκατομμύρια, από τα συνολικά 11,1 που ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζες. Τα υπόλοιπα 31 ήταν σε ομόλογα των ΗΠΑ. Ο φόβος μην έχουμε επανάληψη ενός νέους UST έκανε τους κατόχους USDC να προσπαθούν μαζικά να τα ανταλλάξουν με κάτι άλλο, σπάζοντας την κλειδωμένη ισοτιμία, η οποία υποχώρησε μέχρι και 12%.
Σαν να μην έφταναν αυτά, υπήρξαν αρκετές αρνητικές ειδήσεις, που φανέρωναν την επιθετική διάθεση της αμερικάνικης κυβέρνησης εναντίων του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Διέρρευσε ένα συμπληρωματικό έγγραφο επεξήγησης του προϋπολογισμού, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι υπάρχει πρόταση για θέσπιση φόρου φόρο 30% επί του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι miners κρυπτονομισμάτων.
Ακολούθησε από την Wall Street Journal η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, προκειμένου να εμποδίσει το ξέπλυμα χρημάτων. Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση που από το Υπουργείο Οικονομικών βγήκε ανακοίνωση από την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για την επιβολή των κυρώσεων εναντίων των Ρώσων, ότι διερευνούν τους τρόπους που παρεμποδίζονται οι κυρώσεις μέσω των crypto.
Τέλος, η Public Company Accounting Oversight Board’s, ένας οργανισμός που παρακολουθεί τις εισηγμένες εταιρείες, εξέδωσε προειδοποίηση στους επενδυτές σχετικά με τις εκθέσεις απόδειξης αποθεματικών (PoR) των ανταλλακτηρίων. Ισχυρίζονται πως δεν παρέχουν καμία ουσιαστική διασφάλιση, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί επίσημα.
Συμπέρασμα: Μην βαράτε ρε παιδιά όλοι μαζί. Ένας ένας.
Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες το Bitcoin ανέκαμψε, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ήρθε για να μείνει…