Ανασκόπηση Αγοράς

Για πρώτη φορά φέτος, σημειώθηκαν δύο συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων σημείωσε πτώση 5% την εβδομάδα που μας πέρασε, η οποία προστίθεται στο -3% της προηγούμενης. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 1,03 τρισεκατομμύρια και έφτασε τα 985 δισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,049 τρισεκατομμύρια την Τετάρτη. Το χαμηλότερο στα 975 δισεκατομμύρια την Παρασκευή, όπου και σταθεροποιήθηκε. Είναι βέβαια πολύ νωρίς να πούμε αν η αγορά βρίσκεται σε πτωτική τάση, καθώς βρίσκεται 30% πάνω από την αρχή του έτους.

Η κυριότερη είδηση της εβδομάδας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αφορούσε την Silvergate, το πιο μεγάλο παραδοσιακού τύπου τραπεζικό ίδρυμα με τον κύριο όγκο των συναλλαγών της να συνδέεται με επιχειρήσεις του χώρου των crypto. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι καθυστέρησε την υποβολή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 10-K στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Αμέσως κυριάρχησαν φόβοι ότι ενδέχεται να τίθεται θέμα βιωσιμότητάς της.

Ειδικότερα υπήρξε ανησυχία για παρέμβαση της αμερικάνικης κυβέρνησης που στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης των επιχειρήσεων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, σε τραπεζικές συναλλαγές με fiat νομίσματα. Επίσης φοβήθηκαν μήπως ακολουθήσει και πάλι ένα νέο ντόμινο χρεοκοπιών από εταιρίες που συνδέονται μαζί της. Ήδη πολλά ανταλλακτήρια, όπως Coinbase, Crypto.com, Bitstmap, Gemini και άλλα, έπαψαν να δέχονται αναλήψεις και καταθέσεις μέσω της Silvergate, σπρώχνοντας την πιο βαθιά στην άβυσσο.

Δεν είναι μόνο οι αμερικάνοι που σφίγγουν τον κλοιό. Η Εθνική Συνέλευση της Γαλλίας ψήφισε την Τρίτη μια δέσμη νόμων, συμπεριλαμβανομένης μιας τροπολογίας που προβλέπει αυστηρότερες απαιτήσεις για νέους παίκτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη γαλλική αγορά. Το νομοσχέδιο θα καταστεί νόμος του κράτους μόλις υπογράψει ο Πρόεδρος Μακρόν.

Παρέμβαση για τα κρυπτονομίσματα είχαμε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η  διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού, Kristalina Georgieva, δήλωσε στο Bloomberg πως εάν οι νομοθετικές ρυθμίσεις αργήσουν και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αποτελέσουν κίνδυνο για τους καταναλωτές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η επιλογή της απαγόρευσης τους.

Οι core developers του Ethereum, ανακοίνωσαν πως η νέα αναβάθμιση με την ονομασία Σαγκάη (Shanghai) δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου. Υπενθυμίζουμε πως από τότε που θα ενεργοποιηθεί με επιτυχία, θα υπάρξει η δυνατότητα αποδέσμευσης των κεφαλαίων που βρίσκονται σε κατάσταση staking. Με βάση την τρέχουσα αξία του Ethereum υπολογίζονται κοντά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια δεν θα μπορούν όλοι να ρευστοποιήσουν άμεσα καθώς έχουν προβλεφθεί ποσοτικοί περιορισμοί.

Με αγωνία περιμένουμε τι επίπτωση θα υπάρξει στην τιμή του Ethereum. Τι θα μετρήσει περισσότερο; Το ότι λαμβάνει τέλος μια τεράστια αβεβαιότητα, όσο αφορά τον χρόνο απελευθέρωσης των νομισμάτων, ή η επιθυμία των πωλητών να ρευστοποιήσουν; Πάντως στην τρέχουσα τιμή, μόνο το 20% περίπου των δεσμευμένων Ethereum βρίσκεται σε κέρδος.

Η Coinbase αναλαμβάνει μια νέα πολιτική πρωτοβουλία, υπό την ονομασία «Crypto 453» η οποία στοχεύει να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς τη σύνταξη πολιτικών υπέρ του χώρου των crypto. Το ίδιο ανταλλακτήριο ανακοίνωσε επίσης ότι διαγράφει από τις λίστες διαπραγμάτευσης το BUSD, το stablecoin που δημιουργήθηκε από την Binance. Η εξέλιξη αυτή μάλλον δεν είναι άσχετη με την απαγόρευση που επέβαλε η SEC προς την Paxos για το ίδιο νόμισμα.

Η SEC χτύπησε και πάλι, αυτή την φορά την Robinhood. Η γνωστή trading πλατφόρμα κλήθηκε από την Ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις συναλλαγές που διεξάγουν οι πελάτες της σε κρυπτονομίσματα, την επιμέλεια και τις λειτουργίες της πλατφόρμας.

Ένα δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως Visa και Mastercard αναβάλλουν την κυκλοφορία προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, ωσότου βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά και υπάρξει αποσαφήνιση του νομοθετικού περιβάλλοντος. Αργότερα, σε μια παρέμβαση του στο Twitter, ο υπεύθυνος για τα crypto της Visa το διέψευσε. Ισχυρίστηκε ότι συνεχίζουν να συνεργάζονται με εταιρείες του χώρου και να βελτιώνουν τις υποδομές τους, έτσι ώστε να διευκολύνουν τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα με ασφαλή και βολικό τρόπο.

Οι πελάτες της Celsius μπορούν επιτέλους να πραγματοποιήσουν αναλήψεις χρημάτων, μετά από 263 ημέρες αναστολής της δυνατότητας και κατόπιν ενός μηνύματος που έλαβαν μέσω  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Άγνωστο ακόμα πόσα έχουν μείνει για να τραβήξουν, αν και από ότι αναφέρεται μπορούν επί του παρόντος να αποσύρουν το 72,5% των κεφαλαίων που βρίσκονται στους λογαριασμούς τους.

Μειώθηκαν τα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο τους πρώτους δύο μήνες του 2023. Συγκεκριμένα ο καθαρός αριθμός όσων βρίσκονται σε λειτουργία υποχώρησε κατά 412. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα για να δραστηριοποιηθούν καινούργια. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 1.000 μηχανήματα, αλλά απενεργοποιήθηκαν περισσότερα.

Ordinals – Bitcoin NFTs

Τα Bitcoin NFTs (ή αλλιώς Ordinals) μόλις πήραν μεγάλύτερη έκταση. Αυτή την εβδομάδα, η Yuga Labs, η έδρα μερικών από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο χώρο του Web3 (π.χ. Crypto Punks, Bored Apes, Meebit, Otherside) ανακοίνωσε το TwelveFold, μια συλλογή τέχνης limited edition 300 έργων, εγγεγραμμένων ως ordinals στο blockchain του Bitcoin. Η Unity, μια μηχανή παιχνιδιών πολλαπλών πλατφορμών με βάση χρηστών 2,7 δισεκατομμυρίων, ανέδειξε μια εργαλειοθήκη Web3 με “verified solutions”, όπως οι Algorand, Aptos Labs, Dapper Labs, ImmutableX ή Metamask. Θα μπορούσε αυτό να φέρει το Web3 gaming στις μάζες; 8 Το GQ εισέρχεται στο Web3 με την πρώτη του ψηφιακή συλλογή – “GQ3 Issue 001: Change Is Good”. To drop έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου. Οι κάτοχοι θα διεκδικήσουν ένα ευρύ φάσμα χρησιμότητας της συλλογής, όπως μια συνδρομή στο περιοδικό GQ και να γίνουν μέλη της κοινότητας του GQ. Αυτό σημαίνει συνεχή πρόσβαση σε μελλοντικές ζωντανές εκδηλώσεις, ένα ειδικό τμήμα του Discord του GQ και το ότι θα μαθαίνουν πρώτοι για μελλοντικά drops του GQ3. Η όλη καμπάνια είναι πολύ καλά στημένη. Η Valentino ανακοίνωσε την είσοδό της στο Web3, συνεργαζόμενη με το πολυτελές NFT marketplace UNXD. Η συνεργασία θα αφορά τόσο την ψηφιακή όσο και τη φυσική μόδα, με στόχο τη δημιουργία εμπειριών για την κοινότητα τόσο στους ψηφιακούς όσο και στους φυσικούς χώρους.

Αρθρογραφία