Ανασκόπηση Αγοράς

Μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά των crypto συνέχισε με μια ήπια υποχώρηση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων σημείωσε πτώση 3% την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 1,065 τρισεκατομμύρια  για να ολοκληρωθεί η πορεία στα 1,03 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,1 τρισεκατομμύρια την Τρίτη και το χαμηλότερο στα 995 δισεκατομμύρια, το Σάββατο.

Οι ειδήσεις αυτή την εβδομάδα δεν παρουσίασαν αξιόλογο ενδιαφέρον. Αν επιχειρούσαμε να αξιολογήσουμε την σπουδαιότερη, θα ήταν η συζήτηση περί της προσδοκίας των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό που διαμόρφωσε την διακύμανση των τιμών, τόσο στην αγορά των crypto όσο και στις παραδοσιακές αγορές.

Τα τελευταία δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν εμφανή αποκλιμάκωση, διαψεύδοντας τις ελπίδες των αισιόδοξων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αργήσει παραπάνω από το προγραμματισμένο να χαλαρώσει η πολιτική σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών και κυρίως η Fed που μας ενδιαφέρει. Με μειωμένη την ρευστότητα, όπως έχουμε επισημάνει, οι αγορές δεν πρόκειται να δεχτούν ώθηση και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τις πιο high risk τοποθετήσεις, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα ούτε από την αγορά εργασίας, καθώς υπολογίζεται να έχουν χαθεί πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2023. Εκτός από τις απολύσεις σε γνωστά ανταλλακτήρια όπως Coinbase, Kraken κτλ, περικοπές στο εργατικό δυναμικό σημειώθηκαν στην εταιρεία ερευνών Messari. Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε οριστικά το fund Galois Capital, το οποίο μέχρι πέρυσι διαχειριζόταν 200 εκατομμύρια  δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Μια και αναφερόμαστε σε ανταλλακτήρια, η Coinbase, η οποία διαπραγματεύεται στον Nasdaq, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Σημείωσε έσοδα 605 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 78% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται 67% κάτω από τα υψηλά της. Από την  εταιρεία αναμένουν περισσότερες νομικές ρυθμίσεις στο άμεσο μέλλον και για αυτό η άμεση προτεραιότητα του CEO Brian Armstrong, είναι η πολιτική, όπως δήλωσε, προσθέτοντας ότι ξοδεύει πολύ χρόνο στην Ουάσιγκτον.

Στην Ευρωπαική Ένωση επιχειρούν να προωθήσουν αυστηρή νομοθεσία για τις τράπεζες που έχουν αναλάβει την θεματοφυλακή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Αυτό συμβαίνει παρόλο που τα ευρωπαικά ιδρύματα έχουν περιορισμένη συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών στα crypto. Ο λόγος είναι πως έχουν μείνει πίσω χρονικά, καθώς η παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών, έχει θέσει προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 για ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και stablecoins.

Η DZ Bank, το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Γερμανίας, ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας με την ελβετική εταιρεία Metaco για να παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής θεματοφυλακής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη συνεργασία της Metaco με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους οκτώ μήνες. Προηγήθηκαν οι Citibank, Societe Generale και άλλες τράπεζες.

Καλά τα νέα για τους εξορύκτες Bitcoin, καθώς είδαν τα έσοδα τους όχι μόνο να αυξάνονται, αλλά και να φτάνουν στο υψηλότερο σημείο τους τελευταίους οκτώ μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnote. Επίσης, σε κυλιόμενη βάση 30 ημερών, οι miners κρατούν περισσότερα Bitcoin από ό,τι πωλούν. Το συμπέρασμα της εταιρίας ερευνών είναι πως οι τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ πιο υγιείς από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Ένα νέο στοιχείο είναι τα έσοδα από τα τέλη των ordinals, τα οποία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δολάρια τον Φεβρουάριο.

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως οι οντότητες που κατέχουν πολλά Bitcoin, γνωστές ως «φάλαινες», έχουν επιστρέψει στον αριθμό που βρίσκονταν στις αρχές του 2020, όταν το κορυφαίο κρυπτονόμισμα διαπραγματεύονταν κάτω από τις 10.000 δολάρια. Υπάρχουν μόλις 1.663 μοναδικές οντότητες ελέγχουν 1.000 ή περισσότερα Bitcoin. Στο αποκορύφωμά τους τον Φεβρουάριο του 2021, υπήρχαν 2.161 φάλαινες. Το συμπέρασμα που βγάζουν από αυτό το στοιχείο, είναι πως οι μεγαλύτεροι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ότι είναι η ώρα να επιστρέψουν στην αγορά.

Η εξαφανισμένη Ruja Ignatova, ιδρύτρια του OneCoin, γνωστή ως CryptoQueen, όπως συχνά αποκαλείται από τα mainstream ΜΜΕ, σύμφωνα με νέα στοιχεία, ενδέχεται να δολοφονήθηκε στην Ελλάδα, πάνω σε ένα σκάφος στο Ιόνιο το 2018, από γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών. Η Ignatova βρίσκεται στη λίστα με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες του FBI.

Το Playboy μπαίνει στο Metaverse. Η επικεφαλής του web3 της εταιρίας, Liz suman, δήλωσε ότι στην αρχή σχεδίαζαν να επισκέπτονται τον χώρο MetaMansion οι Rabbitars, αλλά τελικά θα είναι ανοικτό σε όλους τους χρήστες. Το έργο πραγματοποιείται χάρη στην συνεργασία τους με το The Sandbox.

Bitcoin Ordinals


Τα “Bitcoin NFTs” προκαλούν αναταραχή στη μεγαλύτερη περίπτωση χρήσης του Blockchain ως μέσο συναλλαγής.

Η κυκλοφορία του πρωτοκόλλου Ordinals στο blockchain του Bitcoin από τον μηχανικό λογισμικού Casey Rodarmore τον Ιανουάριο του 2023 πυροδότησε συζητήσεις στο κίνημα του blockchain. Αυτό το γεγονός επέτρεψε τη δημιουργία NFT στο mainnet του Bitcoin. Αυτή η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό και αντιπαράθεση από την κοινότητα του Bitcoin, με το Bitcoin Maxis να χαρακτηρίζει το πρωτόκολλο ως απειλή για το δίκτυο. Ωστόσο, πολλοί άρχισαν να δημιουργούν Inscriptions, το ισοδύναμο Bitcoin των NFTs, με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο παγκόσμιος αριθμός και η αλληλουχία των Ordinals που «κόπηκαν» στην αλυσίδα Bitcoin έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή, με περισσότερες από 48.000 Inscriptions να έχουν γίνει mint αυτήν τη στιγμή. Η κοινότητα του web3 παρακολουθεί μέσα σε ένα bear market τις μαγευτικές συλλογές και τις εκπληκτικές πωλήσεις που έχουν προκύψει.

Τι είναι όμως τα Ordinal Inscriptions; Η απλή απάντηση είναι ότι τα ordinals είναι non-fundible tokens (NFT) που μπορείτε να κάνετε mint στο blockchain του Bitcoin.

Αλλά τα Ordinal Inscriptions δεν είναι τα συνηθισμένα NFTs. Σε αντίθεση με τα Ethereum NFTs, τα οποία εξαρτώνται από metadata εκτός Blockchain και μπορούν να τροποποιηθούν, τα Ordinal Inscriptions επιτρέπουν την εγγραφή όλων των δεδομένων απευθείας στο Blockchain.

Διαβάστε εδώ την θεωρία

https://docs.ordinals.com/

και δείτε 10 συλλογές ordinals για να έχετε μια εικόνα :

Vintage Beatles NFTs sold out σε 2 ημέρες!

Όλα τα NFTs έχουν προς το παρόν εξαντληθεί. Γιατί; Γιατί, η ευκαιρία να είναι κανείς μέρος αυτού του project εκτόξευσε τις πωλήσεις στα ύψη. H εταιρεία Web3, OneOf,ανακοίνωσε την αποκάλυψη 40 φωτογραφιών που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στο κοινό για πάνω από 50 χρόνια. Κάθε αγοραστής μιας νέας συλλογής Beatles λαμβάνει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας που γίνεται mint στην αλυσίδα blockchain Tezos.

 Το Spotify δοκιμάζει playlists με δυνατότητα token.

Πώς θα γίνει αυτό; Συνδέεις το wallet σου και ακούς επιλεγμένη μουσική εάν είσαι κάτοχος token. H 3μηνη δοκιμαστική περίοδος έχει ξεκινήσει, με το νέο feature να είναι διαθέσιμο μόνο σε χρήστες Android στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Οι κοινότητες Kingship και Overlord NFT έχουν ήδη ανακοινώσει τις λίστες αναπαραγωγής τους με τους Queen, Led Zeppelin, Snoop Dogg.

Η Lamborghini έκανε launch μια νέα συλλογή NFT στη Veve,

Test drive σε εικονικά Lamborghini; Ναι! Μετά την αγορά οι συλλέκτες μπορούν να παρουσιάσουν τα NFTs τους στους εικονικούς εκθεσιακούς χώρους της πλατφόρμας Veve, να μοιραστούν τα αυτοκίνητα στα κοινωνικά τους δίκτυα και να χρησιμοποιήσουν την επαυξημένη πραγματικότητα (virtual reality) για να δουν και να οδηγήσουν δοκιμαστικά τη Lamborghini σε εικονικούς δρόμους. Τα συγκεκριμένα NFTs παρουσιάζουν μια σειρά από σπάνια χαρακτηριστικά με το μοντέλο Huracan STO.

Αρθρογραφία