Ανασκόπηση Αγοράς

Μετά από δύο εβδομάδες συνεχόμενης υποχώρησης, η αγορά των crypto ανέκαμψε και μάλιστα δυνατά. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ανέβηκε 11% την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 965 δισεκατομμύρια, για να ολοκληρώσουν την εβδομαδιαία πορεία τους στα 1,07 τρισεκατομμύρια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,095 τρισεκατομμύρια την Κυριακή το απόγευμα και το χαμηλότερο στα 942 δισεκατομμύρια, την Δευτέρα.

Οι ειδήσεις της εβδομάδας ξεκίνησαν με άλλη μία επίθεση της αμερικάνικης επιτροπής  κεφαλαιαγοράς (SEC) στον χώρο κρυπτονομισμάτων. Αυτή τη φορά επέβαλε στην Paxos να σταματήσει την έκδοση του stablecoin BUSD, επικαλούμενη αδιαφάνεια. Ωστόσο το BUSD της Paxos δεν βγαίνει στο blockchain της Binance, αλλά στο δίκτυο του Ethereum. Επίσης υπήρχε απόλυτη κάλυψη των BUSD σε αμερικάνικα δολάρια.

Αν το συνδυάσουμε με την εχθρική στάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, όπως στις υπηρεσίες staking που παρέχεται από τα ανταλλακτήρια – ήδη η Kraken εξαναγκάστηκε να τερματίσει τις υπηρεσίες staking σε πολίτες των ΗΠΑ, ενώ σειρά φαίνεται να παίρνει και η Coinbase – από ότι φαίνεται υπάρχει ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίων των κρυπτονομισμάτων. Το σχέδιο που διαφαίνεται να υπάρχει, αφορά πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές στις εταιρίες crypto, αλλά και στα παραδοσιακού τύπου τραπεζικά ιδρύματα. Στα τελευταία έχει δοθεί κατεύθυνση άμεσου περιορισμού της δραστηριότητας τους με τις εταιρίες blockchain, επειδή όπως υποστηρίζουν μονότονα στις οδηγίες τους, διακυβεύεται η «ασφάλεια και ευρωστία» τους. Ελπίζουν πως ο αποκλεισμός τους από την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα τους οδηγήσει στις οικονομική ασφυξία. Παρόμοια πολιτική είχαν εφαρμόσει πριν χρόνια σε άλλους αμφιλεγόμενους κλάδους, όπως τα on-line καζίνο και τους κατασκευαστές πυροβόλων.

Οι διακυμάνσεις στην αγορά άρχισαν να γίνονται έντονες την Τρίτη. Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ μπέρδεψε τους επενδυτές. Το νούμερο που δημοσιεύτηκε ήταν 6,4%, αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν 6,2%. Η μη έγκαιρη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια στις πολιτικές σύσφιξης. Άρα περισσότερη πίεση στην αγορά μετοχών, ομολόγων, ακινήτων εμπορευμάτων και βέβαια κρυπτονομισμάτων.

Παρόλα αυτά δεν ξέφυγε πολύ από τις εκτιμήσεις, ενθαρρύνοντας τους αισιόδοξους και υπενθυμίζοντας τους ότι η πολιτική σύσφιξης της Fed τελειώνει στο τέλος του έτους. Συνεπώς, όταν ο πληθωρισμός θα κοντεύει να υποχωρήσει σε επιθυμητά επίπεδα, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της στρόφιγγας της ρευστότητας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο είναι το πιθανότερο, τα περιουσιακά στοιχεία που θα ευνοηθούν είναι όσα διαθέτουν το χαρακτηριστικό της σπανιότητας, όπως ο χρυσός και το Bitcoin. Ωστόσο η τιμή του χρυσού άρχισε να ανεβαίνει από τον Νοέμβριο, αλλά του Bitcoin όχι. Ο λόγος ήταν η αποκάλυψης του σκανδάλου της FTX, που οδήγησε την αγορά των crypto πτωτικά, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Άλλοι λόγοι που οδήγησαν το Bitcoin υψηλότερα ήταν το Hash Rate βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό. Η ασφάλεια του δικτύου είναι υψηλότερη από ποτέ. Ταυτόχρονα οι ενεργές διευθύνσεις του Bitcoin βρέθηκαν και αυτές σε νέο ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τα 44 εκατομμύρια!

Ο βασικός λόγος της ανόδου ήταν η σημαντικότερη είδηση κατά την εκτίμηση μας: την αναγνώριση της δυναμικής της δημιουργίας NFTs στο δίκτυο του Bitcoin. Συγκεκριμένα έφτασαν τις 100.000 τα inscriptions (επιγραφές) χάρη στο πρωτόκολλο Ordinal. Τι είναι το Ordinal; Δίνει τη δυνατότητα να στείλεις ένα Satοshi (100 εκατομμύρια περιέχει ένα Bitcoin) συνοδευόμενο από επιπλέον δεδομένα! Τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή κειμένου, εικόνας, βίντεο, pdf κ.λπ.

Το πρωτόκολλο Ordinal, το οποίο ενεργοποιήθηκε χάρη στην πρόσφατη αναβάθμιση Taproot,  δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει σε κάθε Satοshi ένας αύξων αριθμός, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί στις συναλλαγές. Πλέον έχει δοθεί μια νέα διάσταση στις δυνατότητες του Bitcoin. Αποτελεί τον πιο ασφαλή, τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία μια πληροφορία δεν μπορούσε ταυτόχρονα να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί. Και τώρα βλέπουμε πως αυτή η δυνατότητα έχει πρακτική εφαρμογή.

Δεν έχουμε αναφέρει κάτι για ton Sam Bankman-Fried και δεν θα σπάσουμε την παράδοση σήμερα. Ένα hedge fund, το Galois Capital, το οποίο πέρυσι διαχειριζόταν πάνω από 200 εκατομμύρια  δολάρια, έκλεισε επικαλούμενο την ζημιά που έπαθε από την έκθεση στην FTX. Από ότι ανάφεραν τα μισά από τα περιουσιακά του στοιχεία βρίσκονταν στο ανταλλακτήριο. Τα κεφάλαια που διασώθηκαν, κατά 90% τα μοίρασαν στους πελάτες του. Το υπόλοιπο 10% θα κρατηθεί προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκκαθαριστές.

Νέες αποκαλύψεις υπήρξαν για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση του Terra, σύμφωνα με την έρευνα της SEC. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής και επικεφαλής του πρωτοκόλλου Do Kwon, o οποίος από ότι αναφέρουν πληροφορίες βρίσκεται στην Σερβία, θα έπρεπε να είχε καταχωρήσει τα κρυπτονομίσματα που εξέδιδε το πρωτόκολλο ως τίτλους. Αυτό είναι γνωστό, αλλά επίσης η SEC επικαλέστηκε πληροφορίες με βάση τις οποίες ο Kwon εξαπάτησε τους επενδυτές μέσω της εταιρίας Terraform. Επίσης πριν την κατάρρευση στράφηκε παρασκηνιακά προς την Jump Trading, για βοήθεια, οποία αγόρασε σημαντική ποσότητα από το stablecoin UST, με αντάλλαγμα πολλά Luna με μεγάλη έκπτωση. Τέλος φημολογείται ότι ο Do Kwon το έσκασε αφού πρώτα υπεξαίρεσε 10.000 Bitcoin.

Αρθρογραφία