Ανασκόπηση Αγοράς
Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα υποχώρησε η συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto, μετά τις τέσσερις προηγούμενες συνεχόμενες εβδομάδες όπου είχε κινηθεί ανοδικά. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 1,01 τρισεκατομμύρια, για να ολοκληρώσει την εβδομαδιαία πορεία της στα 965 δισεκατομμύρια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,05 τρισεκατομμύρια την Τετάρτη και το χαμηλότερο τα 955 δισεκατομμύρια, την Παρασκευή.
Πρωταγωνιστής στις ειδήσεις αυτή τη φορά δεν ήταν η FTX, αλλά ένα άλλο ανταλλακτήριο, η Binance. Την Δευτέρα από την εταιρία βγάλανε την καθόλου καθησυχαστική ανακοίνωση ότι αναστέλλουν προσωρινά τα τραπεζικά εμβάσματα σε δολάρια ΗΠΑ. Από ότι ισχυρίζονται θα επηρεάζει ελάχιστα την λειτουργία τους, καθώς δεν ισχύει ο περιορισμός για την αμερικάνικη θυγατρική.
Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την είδηση η αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) διέταξε την Paxos, να σταματήσει την έκδοση του stablecoin BUSD. Στο ενδιάμεσο, η Binance ανακοίνωσε πως επιδιώκει τη συγκρότηση κοινοπραξίας, με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χώρο των crypro. Ήδη, όπως ισχυρίζονται, έχουν ενταχθεί αρκετές εταιρίες στο σχήμα.
Ο επικεφαλής της SEC φαίνεται πως έχει την εξουσιοδότηση από την αμερικάνικη κυβέρνηση να ασχοληθεί εν λευκό με το θέμα των κρυπτονομισμάτων. Κάτι που τουλάχιστον σε αυτή την φάση δεν είναι καλό, καθώς οι κινήσεις του είναι μάλλον επιθετικές. Είναι θεμιτό να γίνεται αυστηρός στις προυποθέσεις που θέτει για την λειτουργία των ανταλλακτηρίων ή στην έκδοση των stablecoins, αλλά πλέον έχει φτάσει στο σημείο να τα βάζει ακόμα και με το staking των κρυπτονομισμάτων.
Η Kraken, το αμερικάνικο ανταλλακτήριο, κατόπιν πιέσεων από την SEC εξαναγκάστηκε να τερματίσει τις υπηρεσίες staking σε πολίτες των ΗΠΑ, ενώ σειρά φαίνεται να παίρνει και η Coinbase. Η «πλάκα» πάντως είναι πως staking άρχισε να προσφέρει η τράπεζα Revolut!
Σύμφωνα το Bloomberg δεν είναι το μοναδικό ίδρυμα παραδοσιακής τραπεζικής που δείχνει ενδιαφέρον για τον χώρο. Η γερμανική Deutsche Bank επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές αποτιμήσεις στον κλάδο των crypto, προκειμένου να αξιοποιήσει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί. Η τράπεζα σκοπεύει να εισέλθει δυναμικά μέσω του βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS.
Ένα πολύ θετικό νέο είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Μια μεγάλη και θλιβερή εκκρεμότητα δείχνει να βαίνει προς ευτυχή κατάληξη. Οι χρήστες του ανταλλακτηρίου Gemini, οι οποίοι ακολούθησαν το πρόγραμμα Earn που τους έδινε ανταμοιβές για staking, πλέον βρίσκονται κοντά στην ανάκτηση των χρημάτων τους, χάρη στην συμφωνία που σύναψαν το Gemini και η Digital Currency Group, η μητρική εταιρεία της Genesis.
Ρεπορτάζ του BBC έδειξε πως έχει δημιουργηθεί ένα πολυτελές θέρετρο στη Μαγιόρκα, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο απεξάρτησης για τον εθισμό στα κρυπτονομίσματα! Έναντι αμοιβής 75.000 δολαρίων την εβδομάδα, κάνεις μασάζ, γιόγκα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες για… να ξεχνιέσαι και να μην κάνεις trading! Τι άλλο θα δούμε πια!
Τον Ιανουάριο στο Open Sea, το δίκτυο του polygon συγκέντρωσε τον υψηλότερο αριθμό μηνιαίων ενεργών χρηστών από τον Σεπτέμβριο του 2021. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό μηνιαίων χρηστών που είχε στην ιστορία του. Περισσότερα μεμονωμένα NFTs πωλήθηκαν στο Polygon από το Ethereum στο συγκεκριμένο marketplace, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Η peer to peer αγορά κρυπτονομισμάτων LocalBitcoins, έκλεισε τις πόρτες του οριστικά. Η συμβολή τους στα «πέτρινα» χρόνια των κρυπτονομισμάτων ήταν καθοριστική, επειδή σε πολλές χώρες που απαγορεύονταν αποτελούσε την μοναδική διέξοδο σε όσους επιθυμούσαν να αγοράσουν ή να πουλήσουν crypto.
Μια ακόμα ιστορία από… τα παλιά. Μια διεύθυνση του 2012, στην οποία βρίσκονταν 412,12 Bitcoin και είχε παραμείνει αδρανής όλα αυτά τα χρόνια, ξαναζωντάνεψε! Όλα τα νομίσματα αποσύρθηκαν από το πορτοφόλι με το Bitcoin να βρίσκεται στις 23.000 δολάρια, με την τιμή απόκτησης τους βάση ημερομηνίας, να ήταν περίπου 8 δολάρια το ένα!
Κλείσαμε ακριβώς δύο χρόνια από τότε που η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, μετά από προσωπική απόφαση του Elon Musk προχώρησε σε αγορά Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η απόκτηση τους έγινε περίπου στην τιμή των 34.700 δολαρίων τότε. Λίγες εβδομάδες αργότερα πουλήθηκε το 10% των νομισμάτων και τον Ιούλιο του 2022 ρευστοποιήθηκαν τα υπόλοιπα σε ποσοστό 75% του χαρτοφυλακίου της εταιρίας. Η δεύτερη πώληση πραγματοποιήθηκε με ζημιά, περίπου στις 29.000 δολάρια. Ωστόσο ακόμα και τώρα, η Tesla με 9.720 Bitcoin στον ισολογισμό της, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες.