Ανασκόπηση Αγοράς

Είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σημείωμα μας πως μπορεί να κινήθηκε ανοδικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά την τελευταία υπήρξε εμφανή κόπωση. Πράγματι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα την εβδομάδα που μόλις πέρασε. Η συνολική  κεφαλαιοποίηση των crypto παρουσίασε μικτή υποχώρηση.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 1,03  τρισεκατομμύρια, για να ολοκληρώσει την εβδομαδιαία πορεία της στα 1,01 τρισεκατομμύρια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ανώτατο σημείο που έφτασε ήταν τα 1,056 τρισεκατομμύρια την Πέμπτη και το χαμηλότερο τα 981 δισεκατομμύρια, την Δευτέρα το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Το γεγονός που επισκίασε όλα τα υπόλοιπα, ήταν η απόφαση της Fed για τα επιτόκια που θα ισχύσουν για το δολάριο. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη στην συνέντευξη τύπου δεν ανακοίνωσε κάτι διαφορετικό από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές: την 8η στη σειρά αύξηση των επιτοκίων, η οποία ήταν της τάξης του 0,25%.

Ωστόσο οι επενδυτές εξέλαβαν θετικά τα νέα και αντέδρασαν με ενθουσιασμό σε όλες τις αγορές. Αιτία ήταν η δήλωση του Πάουελ ότι για πρώτη φορά βλέπει ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ξεκινήσει, καθώς αποτυπώνεται στις τιμές των αγαθών. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τις δηλώσεις ως την αρχή του τέλους της περιόδου που θα ανεβαίνουν τα επιτόκια, αν και κάτι τέτοιο δεν υπονοήθηκε από τον Πάουελ.

Εκτός από την Fed είχαμε αποτελέσματα τριμήνου αυτή την εβδομάδα για τις αμερικάνικες εισηγμένες. Θα εστιάσουμε σε δύο από αυτές. Πρώτα στην Tesla, η οποία κατέγραψε ζημία 140 εκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις της στο Bitcoin το 2022, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να σημειωθεί πως η χασούρα θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά αντισταθμίστηκε με κέρδη 64 εκατομμυρίων από το trading. Θυμίζουμε πως η πρώτη αγορά μετά από εντολή του Elon Musk, ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δεύτερη εταιρία που μας ενδιαφέρει ήταν η Meta Platforms (πρώην Facebook). Τα αποτελέσματα τριμήνου μπορεί να ήταν ανώτερα των αναμενόμενων και να οδήγησαν σε άνοδο την μετοχή, όμως οι ζημιές από το τμήμα του Metaverse ήταν απογοητευτικές. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους σημείωσε ζημίες 4,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά για το 2022 έφτασαν τα 13,72 δισεκατομμύρια. Ένα νούμερο που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Εννοείται πως τα νέα περιέχουν για άλλη μια φορά τον Sam Bankman-Fried. Με εντολή του Περιφερειακού δικαστή, θα πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των εγγυητών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταβάλουν 250 εκατομμύρια δολάρια για τον Bankman-Fried. Οι δικηγόροι του Bankman-Fried έχουν μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου να αμφισβητήσουν νομικά την απόφαση.

Η τράπεζα Silvergate, η οποία έχει έδρα στην Καλιφόρνια και η οποία δήλωσε πως υπέστη απώλεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο, βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμμετοχή της στην πτώχευση της FTX. Οι ερευνητές ψάχνουν τις συναλλαγές ανάμεσα στις FTX και Alameda με την τράπεζα. Σύμφωνα με την Silvergate, η Alameda άνοιξε λογαριασμό το 2018.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Shoba Pillay, έδωσε στην δημοσιότητα τις παραπλανητικές τακτικές που εφάρμοσε η διοίκηση της Celsius, προκειμένου να ξεγελάσει τους πελάτες της. Από ότι φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό εφάρμοσαν τα ίδια σχεδόν με την FTX. Καταρχάς χρησιμοποιούσαν το ίδιο λογιστικό πρόγραμμα, το Quickbooks, το οποίο όμως είναι σχεδιασμένο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι για εταιρίες με τζίρο δισεκατομμυρίων. Κατόπιν αποκαλύφθηκε πως υπήρξε αθέμιτος πλουτισμός προνομιούχων στελεχών από εσωτερική πληροφόρηση και χειραγώγηση της τιμής του token της Celsius, το CEL. Μόνο επαγγελματική δεν ήταν η συμπεριφορά του ιδρυτή και πρώην CEO της Celsius, Alex Mashinshky, ο οποίος αντιμετωπίζονταν ως γκουρού των crypto. Όπως ακριβώς και ο Sam Bankman-Fried!

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε ένα πολυαναμενόμενο έγγραφο διαβούλευσης για τον επερχόμενο κανονισμό κρυπτογράφησης. Το έγγραφο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από αλγοριθμικά stablecoins έως ICOs και αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα με αυτό που ισχύει για τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να αναπτύξει την οικονομία, επιτρέποντας την τεχνολογική καινοτομία, δήλωσε ο Άντριου Γκρίφιθ, οικονομικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, συνέχισε, πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που αγκαλιάζουν αυτή τη νέα τεχνολογία, εξασφαλίζοντας διάφανους και δίκαιους κανόνες.

Αρθρογραφία