Ανασκόπηση Αγοράς

Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, αλλά με εμφανή κόπωση, κινήθηκε η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η συνολική  κεφαλαιοποίηση των crypto αυξήθηκε 3,6% και ξεπέρασε για άλλη μια φορά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 990 δισεκατομμύρια, για να φτάσει μέχρι τα 1,036 και να ολοκληρωθεί η πορεία στα 1,028 τρισεκατομμύρια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Προηγήθηκε όμως μια υποχώρηση στα 965 δισεκατομμύρια την Τετάρτη.

Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά όσο αφορά την ειδησεογραφία, καθώς το ανταλλακτήριο Gemini ανακοίνωσε νέο γύρω απολύσεων μέσα σε οκτώ μήνες, μειώνοντας το προσωπικό κατά 10%. Κατά 35% προχώρησε σε περικοπή των θέσεων εργασίας και το ανταλλακτήριο Luno. Ωστόσο το  Gemini των δίδυμων αδελφών Γουίνκλεβος, αντιμετωπίζει δυσκολίες όχι μόνο από την τρέχουσα κατάσταση στα crypto, αλλά και από το χρέος της Genesis προς σημαντική μερίδα των χρηστών της.

Από ότι φάνηκε από την αίτηση που υπέβαλε για προστασία πτώχευσης του κεφαλαίου 11 της Genesis, τους οφείλονται 765,9 εκατ. δολάρια. Το ανταλλακτήριο Gemini είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζεται η δημόσια κόντρα μεταξύ του Cameron Winkelvoss και του Barry Silbert, επικεφαλής της Digital Currency Group.

Η αίτηση χρεοκοπίας φανέρωσε και άλλες γκρι ζώνες στις λογιστικές εγγραφές, οι οποίες δεν είναι απίθανο να την βάλουν σε μπελάδες με τις αρχές. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα reports, η περίπτωση της Genesis δεν είναι καθόλου απλή, καθώς αποτελεί μία από τις θυγατρικές της Digital Currency Group, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της μεταξύ άλλων και την Grayscale Investments, την εταιρεία πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust, τον μεγαλύτερο κάτοχο Βitcoin στον κόσμο.

Το κλίμα για τα ανταλλακτήρια μόνο καλό δεν είναι. Με όλα αυτά που συμβαίνουν περνάνε στα ψιλά κάποιες άλλες σημαντικές ειδήσεις, όπως ότι η ολλανδική κεντρική τράπεζα επέβαλε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Coinbase. Όπως μεταδίδει το Reuters, το πρόστιμο είναι ανάλογο με αυτό που επιβλήθηκε στο ανταλλακτήριο Binance τον Ιούλιο. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Conor Grogan, διευθυντικό στέλεχος της Coinbase, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε προφανής διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν από την Binance τους τελευταίους 18 μήνες. Η κόντρα καλά κρατεί.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ανακοίνωσε στο Twitter με υπερηφάνεια την πληρωμή ενός κρατικού ομολόγου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε φτάσει στην λήξη του. Από ότι ανέφερε υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων (κυριολεκτικά εκατοντάδες) ότι το Ελ Σαλβαδόρ θα αθετήσει το χρέος του μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 λόγω του στοιχήματος που έβαλε με την υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημο νόμισμα.

Η πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων BlockFi, βρέθηκε περισσότερο εκτεθειμένη στην FTX από όσο είχε δημοσιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μεταφορτώθηκαν στο διαδίκτυο, η έκθεση της φτάνει το 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δυσκολία ανεύρεσης του ποσού οφειλόταν στο ότι είχαν διενεργηθεί τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ Alameda Research, Sam Bankman-Fried και του ανταλλακτηρίου FTX. Θυμίζουμε πως η  FTX είχε δεσμευτεί να διασώσει την BlockFi, αλλά τελικά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία διαβίβασαν στην FTX ή σε οντότητες συνδεμένες με αυτήν, παρά έλαβαν!

Οι πρώτοι Bitcoin miners που θα λειτουργούν αποκλειστικά με πυρηνική ενέργεια είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν. Πρόκειται για την εταιρία Cumulus Data, η οποία θα συνδέσει το δίκτυο της με τον πυρηνικό σταθμό Susquehanna της Πενσυλβανίας. Η διαδικασία εξόρυξης αναμένεται να δραστηριοποιηθεί μέσα στην χρονιά.

Αρθρογραφία