Ανασκόπηση Αγοράς

Για άλλη μια εβδομάδα κινήθηκε ανοδικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η συνολική  κεφαλαιοποίηση των crypto αυξήθηκε 6,4% και ξεπέρασε για άλλη μια φορά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 938 δισεκατομμύρια, για να φτάσει μέχρι τα 998 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το μεγαλύτερο μέρος από το Σαββατοκύριακο, ήταν ελάχιστα δισεκατομμύρια μεν, αλλά σταθερά, πάνω από το ορόσημο του τρισεκατομμυρίου.

Η ανοδική τάση ήταν τόσο δυνατή στο Bitcoin, που λίγο έλλειψε να καταρριφθεί το ρεκόρ του 2013, με τις 15 συνεχόμενες ανοδικές ημέρες. Τελικά σταμάτησε το ανοδικό σερί στις 14 ημέρες, με την πρώτη πτωτική ημέρα να καταγράφεται την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Εκείνο όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο δείκτης των εισηγμένων miners. Από την αρχή του χρόνου έχει διπλασιάσει την αξία του.

Από την οπτική των μακροοικονομικών, το γεγονός που συνέδεσε την παρουσία του με την άνοδο, ήταν η διαφαινόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς κεντρικών τραπεζών. Όχι στην επιτοκιακή πολιτική, η οποία παραμένει αυστηρή, αλλά όσο αφορά την έκχυση ρευστότητας στο σύστημα. Πράγματι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν χαλαρώσει την συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος τους τελευταίους μήνες.

Το σημαντικότερο νέο, αν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, ήταν η αίτηση χρεοκοπίας της Genesis Global Capital. Η πλατφόρμα δανεισμού είχε ήδη παγώσει τις αναλήψεις κεφαλαίων από πελάτες στις 16 Νοεμβρίου, ενώ πρόσφατα απέλυσε το 30% του προσωπικού της. Αυτός ήταν ο δεύτερος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας το τελευταίο εξάμηνο. Το άσχημο είναι πως, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα reports, η Genesis είναι θυγατρική της Digital Currency Group, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της μεταξύ άλλων και την Grayscale Investments, την εταιρία πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust, τον μεγαλύτερο κάτοχο Βitcoin στον κόσμο.

Το «τρελό» νέο που ξεχώρισε στην ειδησεογραφία, ήταν ο δήλωση του Τζον Ρέι, του νέου διορισμένου CEO που διαχειρίζεται την χρεοκοπία της FTX στην Wall Street Journal, ότι το ανταλλακτήριο ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του! Όπως ισχυρίζεται, θα εξεταστεί εάν η αναβίωση της επιχείρησης ανακτούσε περισσότερη αξία για τους πιστωτές, απ’ ό,τι θα πρόσφερε μια απλή ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Αμέσως μετά το FTT, το κρυπτονόμισμα της FTX, αυξήθηκε 30%!

Ωστόσο μόνο ξεκάθαρα δεν είναι τα πράγματα στην περίπτωση της FTX. Σύμφωνα με το BBC, από τότε που η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο, ένα ποσό που ανέρχεται στα 415 εκατομμύρια δολάρια περίπου, έχουν κλαπεί από χάκερ. Συγκεκριμένα περίπου 323 εκατομμύρια εξαφανίστηκαν από το διεθνές ανταλλακτήριό της και 90 εκατομμύρια από την αμερικάνικη πλατφόρμα.

Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν στο Μαϊάμι τον Ρώσος υπήκοος Anatoly Legkodymov, ιδρυτή και  μεγαλομέτοχου του ανταλλακτηρίου Bitzlato. Ο Legkodymov κατηγορείται ότι επέτρεψε το ανταλλακτήριο να γίνει καταφύγιο για έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες και ότι έκανε μεταφορές χρημάτων, αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς νόμιμη άδεια. Οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι δεν εφάρμοσε τις απαιτούμενες διασφαλίσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ναρκωτικά, πλαστές ταυτότητες και άλλα παράνομα προϊόντα.

Στην προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε σε δημοσιεύματα που έφερναν σε επίπεδο-ρεκόρ των 20 δισ. δολαρίων τις «παράνομες» συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα το 2022. Όπως ισχυριστήκαμε το παράνομες μπήκε σε εισαγωγικά, επειδή η εταιρία μέτρησε και τις καθόλα νόμιμες συναλλαγές που έλαβαν χώρα προς και από χώρες με κυρώσεις. Μάλλον είχαμε δίκιο, καθώς βγήκε στην δημοσιότητα ένα άλλο στοιχείο. Ότι οι πληρωμές Ransomware μειώθηκαν κατά 40,58%, σύμφωνα με νέα έκθεση της Chainalysis. Οι επιτιθέμενοι απέσπασαν 456,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σε σύγκριση με 765,6 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση EIP1559 του Ethereum, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021, ο ρυθμός που «κάηκαν» ETH την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ο μεγαλύτερος από ποτέ. Συνολικά έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία 2,8 εκατομμύρια ή περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικά τις τελευταίες 7 ημέρες έχουν αποσυρθεί 16.364 νομίσματα με εκτιμώμενο ρυθμό 1,62 το λεπτό. Ο αποπληθωρισμός έχει φτάσει στο -1,06% ετησίως, μετρώντας από το EIP 1559.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ενθαρρυντικό νέο για το Ethereum. Σημαντικό είναι πως αυξάνεται ο αριθμός των επικυρωτών, δηλαδή οι οντότητες δηλαδή που είναι υπεύθυνες για την επικύρωση συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο blockchain του. Ξεπέρασαν τις 500.000 τον Ιανουάριο, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche ανακοίνωσε πως εκδίδει μια νέα συλλογής NFT 7.500 τεμαχίων, αφιερωμένη στο εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο της, το 911. Την πρώτη της συλλογή από NFTs παρουσίασε και το National Geographic.

Αρθρογραφία