Ανασκόπηση Αγοράς

Με εντυπωσιακό τρόπο και σχεδόν κατά 20% αυξήθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ήταν 800 δισεκατομμύρια δολάρια, για να φτάσει μέχρι τα 950 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η ανοδική ορμή ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπου και πάλι είχαμε αύξηση των μεγεθών, αλλά μόλις 4%. Προηγήθηκε ένας ολόκληρος μήνας, όπου οι επενδυτές ήταν αναποφάσιστοι, έχοντας κολλήσει την συνολική αποτίμηση των κρυπτονομισμάτων μεταξύ 750 και 775 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από πλευράς ειδησεογραφίας, επιτέλους είχαμε λίγη ζωντάνια και ποικιλία στα νέα, καθώς για πάρα πολύ καιρό μονοπωλούσε το ενδιαφέρον οι εξελίξεις του σκανδάλου της FTX. Τα νεότερα από εκεί είναι πως ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ υποστήριξε στη διαδικτυακή πλατφόρμα Substack ότι δεν έκλεψε χρήματα. Απέδωσε την κατάρρευση της FTX στο κραχ της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. «Δεν έκλεψα κεφάλαια και σίγουρα δεν καβάντζωσα δισεκατομμύρια», ισχυρίστηκε. Βέβαια οι εισαγγελείς τον κατηγορούν με βάση τα στοιχεία που έχουν ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες της FTX προκειμένου να τα κατευθύνει προς την Alameda Research, την αγορά πολυτελών ακινήτων και την δωροδοκία πολιτικών.

Το καλό νέο για τα θύματα της FTX, είναι πως μέχρι τώρα έχουν ανακτηθεί πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά, ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα και τίτλους. Αυτό δήλωσε ενόρκως, ενώπιων του δικαστή πτωχευτικού δικαστηρίου στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ ο Andy Dietderich, ένας δικηγόρος της υπό εκκαθάριση εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters. Από ότι ανάφερε ο Dietderich, στο πλάνο τους βρίσκεται η πώληση μη στρατηγικών επενδύσεων, λογιστικής αξίας 4,6 δισ. δολαρίων, παρόλο που στα βιβλία της εταιρείας έχουν χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστες.

Ίσως η πιο σημαντική είδηση, όσο αφορά την μελλοντική πορεία του Bitcoin, μας έρχεται από το Ελ Σαλβαδόρ. Οι βουλευτές της χώρας, με ευρεία πλειοψηφία, ψήφισαν ένα νομοσχέδιο όπου  επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα αξίας ενός δισεκατομμυρίου, με ρήτρα και τεχνολογία Bitcoin! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποιο εθνικό κράτος, παρακάμπτει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα διαθέτοντας τα ομόλογα του απευθείας στο κοινό, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του Bitcoin.

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 20 δισ. δολαρίων έφτασαν οι «παράνομες» συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα το 2022, σύμφωνα με την Chainalysis. Το παράνομες μπήκε σε εισαγωγικά, επειδή η εταιρία μέτρησε και τις καθόλα νόμιμες συναλλαγές που έλαβαν χώρα προς και από χώρες με κυρώσεις. Τι να σχολιάσουμε παραπάνω σε αυτό…

Οι απολύσεις σε εταιρίες που σχετίζονται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων συνεχίζονται. Η Blockchain.com αποφάσισε να απολύσει μέχρι 110 υπαλλήλους, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος, όπως ανάφεραν στην ανακοίνωση τους. Παρόμοιες αποφάσεις έλαβε και το  ανταλλακτήριο Coinbase. Στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα προβεί σε μείωση 950 υπαλλήλων. Να σημειωθεί πως η Coinbase έχει ήδη μειώσει κατά 18% το εργατικό δυναμικό της από τον Σεπτέμβριο. Κατά 20% θα περικόψει θέσεις εργασίας και η Crypto.com, όπως δήλωσε ο  συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Kris Marszalek.

Μετά το ξεκατίνιασμα του Cameron Winkelvoss, ενός από τους δίδυμους αδελφούς που ίδρυσαν το ανταλλακτήριο Gemini και του επικεφαλής της Digital Currency Group, Barry Silbert που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, ανέλαβε δράση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατέθεσε μια σειρά κατηγοριών εναντίον τόσο της Gemini όσο και της Genesis, ισχυριζόμενη ότι το προϊόν Earn της Gemini ήταν χωρίς άδεια!

Ένα από τα κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα που πρωταγωνίστησε από πλευράς αποδόσεων ήταν το Avalanche (AVAX) και υπάρχει λόγος για αυτό. Ποιος; Η συνεργασία του δικτύου με την Amazon Web Services (AWS). Η συνεργασία θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό βήμα για την έκθεση περισσότερων ανθρώπων στην τεχνολογία blockchain, καθώς η Amazon προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 100 χώρες.

Μετά από μια έντονη συζήτηση που προηγήθηκε μέσα στην κοινότητα του Polygon, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε ένα hard fork, όπως ανακοίνωσαν στο blog του Polygon Labs. Από ότι ισχυρίζονται, μετά το hard fork θα αντιμετωπίζονται οι ακραίες διακυμάνσεις στα τέλη συναλλαγών. Η μείωση των αυξήσεων των τελών θα επιτευχθεί διπλασιάζοντας την τιμή του «BaseFeeChangeDenominator».

Οι core προγραμματιστές του Ethereum ισχυρίζονται πως κινούνται σταθερά προς το στόχο τους να ξεκινήσουν την επόμενη προγραμματισμένη αναβάθμιση μετά το Merge, την Shanghai, η οποία θα επιτρέψει τις αναλήψεις Ethereum που βρίσκονται σε staking μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι τότε τα ETH είναι δεσμευμένα, δηλαδή οι κάτοχοι τους δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν και ως αντάλλαγμα λαμβάνουν αμοιβή που αυτό το διάστημα είναι περίπου 5% παραπάνω νομίσματα ετησίως. Περίπου 16 εκατομμύρια ETH βρίσκονται σε staking αυτό το διάστημα, αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Samsung Asset Management έκανε εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το «Samsung Bitcoin Futures Active ETF». Το ETF θα επενδύει κυρίως σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Σικάγο (Chicago Mercantile Exchange ή CME). Άντε, και στα δικά μας.

Αρθρογραφία