Ανασκόπηση Αγοράς

Όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις αγορές, η πολύ μικρή μεταβλητότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί σε απότομη κίνηση. Αυτό ακριβώς επαναλήφθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στα crypto. Οι νωχελικές κινήσεις σταμάτησαν απότομα, με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος 5% στην συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 760 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταλήξει στα 800 τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τα σημαντικά νέα και πάλι δεν είναι πολλά την πρώτη εβδομάδα του έτους. Ξεχωρίζει η ειδησεογραφία για την Genesis, η οποία απέλυσε το 30% του προσωπικού και φέρεται να εξετάζει την κατάθεση αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της. Να υποβάλλει αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Η Genesis είχε ήδη απολύσει το 20% του προσωπικού της τον Αύγουστο.

Το πρόβλημα είναι πως η Genesis είναι θυγατρική της Digital Currency Group (DCG), η οποία μέσω μιας άλλης θυγατρικής, των funds της Grayscale, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin στον κόσμο. Το ύποπτο με την Grayscale είναι πως το Bitcoin Trust (GBTC) διαπραγματεύεται με discount 45% σε σχέση με την αξία των νομισμάτων που φέρεται να κατέχει, ενώ το Ethereum Trust (ETHE) βρίσκεται σε discount σχεδόν 60%. Ίσως κάτι συμβαίνει εκεί. Και όταν λέμε κάτι, δεν εννοούμε τίποτα ευχάριστο.

Επίσης καθόλου ευχάριστη δεν ήταν η δημόσια ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter του Cameron Winkelvoss, ενός από τους δίδυμους αδελφούς που ίδρυσαν το ανταλλακτήριο Gemini και του επικεφαλής της DCG, Barry Silbert. Ο Cameron κατηγόρησε τον Barry ότι δεν κάνει τίποτα για να απελευθερωθούν τα χρήματα που βρίσκονται σε staking των 340.000 χρηστών του ανταλλακτηρίου και πως έχουν παγώσει κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 900 εκατομμύρια δολάρια. «Ήρθε η ώρα να σταματήσεις τις δικαιολογίες και να κάνεις το σωστό», είπε στον Silbert, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν πως αμερικάνοι εισαγγελείς ξεκίνησαν να ψάχνουν την Digital Currency Group! Σύμφωνα με το Bloomberg διενεργούν έρευνες σχετικά με εσωτερικές μεταφορές κεφαλαίων προς την Genesis. Η DCG έχει λάβει αιτήματα για έγγραφα και συνεντεύξεις από εισαγγελείς στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Για την ώρα πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Barry Silbert ή οποιοδήποτε άλλο διευθυντικό στέλεχος δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά.

Αυτός που συνελήφθη για εξαπάτηση επενδυτών στη Νέα Υόρκη ήταν ένας προγραμματιστής της NFT συλλογής Mutant Ape Yacht Club. Kατηγορείται για απάτη και εξαπάτηση των επενδυτών ύψους 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χρηματιστηριακά, πρωταγωνιστής της εβδομάδας ανάμεσα από τα κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα, ήταν αναμφίβολα το Solana. Μετά την ελεύθερη πτώση από τον Απρίλιο, η οποία εντάθηκε μετά το σκάνδαλο της FTX, καθώς ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήταν από τους βασικούς στυλοβάτες του project, για πρώτη φορά βλέπουμε σημαντική προσπάθεια ανάκαμψης. Από το τέλος της χρονιάς μέχρι σήμερα έχει διπλασιάσει την αξία του. Πολύ καλά πήγανε και τα tokens που σχετίζονται με το Metaverse: τα Ape Coin (APE) και Axie Infinity (AXS).

Άνοιγμα λογαριασμών πελατών χωρίς επαρκείς ελέγχους, κάτι που ευνοούσε το ξέπλυμα χρήματος, καταλόγισαν οι αρχές στο ανταλλακτήριο Coinbase. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν 50 εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον υποχρεούται να δαπανήσει άλλα 50 εκατομμύρια σε βάθος διετίας, προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες.

Ένα άλλο γνωστό ανταλλακτήριο το Huobi επιβεβαίωσε τις φήμες που το θέλανε να προχωράει σε απολύσεις εργαζόμενων. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκε το 20% του εργατικού δυναμικού και προστέθηκε στην λίστα των εταιριών του κλάδου που αναγκάστηκαν να προβούν σε περικοπές προκειμένου να επιβιώσουν τον «χειμώνα» των crypto.

Να κλείσουμε με μια ενθαρρυντική είδηση. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, πρόσθεσε το future του Bitcoin ως επιλέξιμο τίτλο στο Global Allocation Fund. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή fund με 15 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση.

Αρθρογραφία