Ανασκόπηση Αγοράς

Άλλη μια (πολύ) ήσυχη εβδομάδα πέρασε η αγορά των crypto. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 770 δισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησε προσωρινά στα 745 την Παρασκευή, για να καταλήξει στα 760, δηλαδή ελάχιστα πιο κάτω από εκεί που ξεκίνησε, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η έλλειψη ζωντάνιας και συγκινήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ειδήσεων λόγω των ημερών. Το κρυπτονομίσματα έπαψαν να βρίσκονται στο κέντρο ενδιαφέροντος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Έπαψαν να αποσπούν την προσοχή τους στις γιορτές, τουλάχιστον για την ώρα. Όχι όμως για εμάς! Οπότε πάμε να δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα των ημερών.

Ξεκινάμε και πάλι από τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος αναμένεται να δηλώσει «αθώος» σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Στις ΗΠΑ δεν είναι ασυνήθιστο σε βαριές κατηγορίες να δηλώνουν οι κατηγορούμενοι αρχικά αθώοι και αργότερα, ανάλογα την εξέλιξη της δικής να τροποποιούν την κατάθεσή τους. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα αυτή η δήλωση, από την στιγμή που πρόκειται για απάτη δισεκατομμυρίων με θύματα που πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους  σε όλο τον κόσμο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι δύο στενότεροι του συνεργάτες, η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, Καρολάιν Έλισον και ο Γκάρι Γουάνγκ, πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της FTX, έχουν ομολογήσει για την ενοχή τους και συνεργάζονται με τους εισαγγελείς για να δείξουν πως διενεργούσαν τις απάτες υπό την καθοδήγηση του Σαμ.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Μπαχάμες, η χώρα όπου είχε έδρα η FTX,  επιβεβαίωσε πως το ποσό που μπόρεσε να κατασχέσει. Πρόκειται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε δικά της ψηφιακά πορτοφόλια προς προσωρινή φύλαξη. Όπως διευκρίνισαν, τα κεφάλαια θα κρατηθούν μέχρι να δοθεί εντολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να τα παραδώσει σε πελάτες και πιστωτές ή στην ομάδα των εκκαθαριστών.

Στο χώρο του Metaverse εισέρχεται ο χρηματοοικονομικός κολοσσός Fidelity Investments. Πριν μια εβδομάδα οι άνθρωποι της υπέβαλαν αιτήσεις κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το Web 3.0, όπως ένα marketplace για NFTs, υπηρεσίες χρηματοοικονομικών επενδύσεων στο metaverse, επενδύσεις στον χώρο των ψηφιακών ακινήτων, ψηφιακά προσροφόλια και άλλα.

Στην Ιταλία τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα θα είναι 23%, μετά από νομοθετική ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση στην βουλή η νέα κυβέρνηση της χώρας. Το ποσοστό αυτό θα ισχύει για κέρδη από trading κρυπτονομισμάτων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ ετησίως.

Ο ιαπωνικός οργανισμός χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας stablecoins που εκδίδονται εκτός Ιαπωνίας. Το όριο των εμβασμάτων πιθανολογείται πως θα οριστεί στο ένα εκατομμύριο γιεν (7.500 δολάρια) ανά συναλλαγή.

Πάλι από την Ιαπωνία η επόμενη είδηση. Το ανταλλακτήριο Kraken, στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων του, ανακοίνωσε διακοπή των δραστηριοτήτων του στην Ιαπωνία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Οι ιάπωνες πελάτες της Kraken θα πρέπει να αποσύρουν τα κεφάλια τους, crypto ή fiat μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Η Cathie Wood’s και η εταιρία επενδύσεων ARK Invest της οποίας ηγείται, εξακολουθούν να επιμένουν σε τοποθετήσεις σχετικές με κρυπτονομίσματα. Πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη επένδυσή τους στην μετοχή της Coinbase. Επίσης, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση τους για την προοπτική του Bitcoin, πρόσθεσαν 176.945 μετοχές από το Bitcoin Trust της Grayscale (GBTC), το οποίο διαπραγματεύεται με σημαντικό discount της τάξης του 50% σε σχέση με την τιμή του Bitcoin.

Αρθρογραφία