Ανασκόπηση Αγοράς

Ήσυχα Χριστούγεννα μας άφησε να κάνουμε η αγορά των crypto. Για την ακρίβεια, πολύ ήσυχα! Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 775 δισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησε προσωρινά στα 750 την Τρίτη, για να καταλήξει στα 770, δηλαδή από εκεί που ξεκίνησε, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Λόγω των ημερών όπως είναι φυσικό οι ειδήσεις δεν ήταν πολλές. Πρωταγωνιστής για άλλη μια φορά ήταν ο  Sam Bankman-Fried, ο οποίος από ην εβδομάδα που μας πέρασε βρίσκεται στο έδαφος των ΗΠΑ, μετά την έκδοση του από τις αρχές στις Μπαχάμες.

Ο δικηγόρος του, ενώπιον του δικαστή και των δύο γονιών του, οι οποίοι είναι καθηγητές νομικής του Πανεπιστημίου Stanford, ζήτησε την αποφυλάκιση και τον προσωρινό περιορισμό του κατ’ οίκον. Επικαλέστηκε ότι ο πρώην δισεκατομμυριούχος πελάτης του είναι οικονομικά κατεστραμμένος, έχει ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και δεν υπάρχει ιστορικό φυγής, για να φοβούνται πως θα δραπετεύσει.

Ο Bankman-Fried κατηγορείται από την Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ότι διέπραξε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπεξαίρεσε κεφάλαια από τις καταθέσεις των πελατών του, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια, αγορές ακινήτων, πολιτικές δωρεές και να ενισχύσει το hedge fund του ομίλου, την Alameda Research. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ισχυρίζονται ότι λείπουν πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο δικαστής τελικά αποφάσισε την υπό όρους αποφυλάκισή του. Θα ζει στο σπίτι των γονιών του, απαγορεύεται να ανοίξει νέες πιστώσεις άνω των 1.000 δολαρίων και θα φοράει το ειδικό βραχιολάκι παρακολούθησης.

Επίσης ορίστηκε εγγύηση-μαμούθ 250 εκατομμυρίων δολαρίων! Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για τον Bernie Madoff απαιτήθηκε εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για τον Jeff Skilling της Enron, 5 εκατομμύρια.

Ποιος πλήρωσε 250 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου ο Sam να μην προφυλακιστεί; Κανείς! Η συμφωνία στην ουσία είναι μια υπόσχεση να συμμορφωθεί με συγκεκριμένους περιορισμούς εν αναμονή της δίκης και να εμφανιστεί όταν έρθει η ώρα.

This is federal court not state. It’s an Appearance Bond. It requires friends/family to sign an Affidavit of Surety, which obligates the defendant to pay the court the bail money if the defendant doesn’t appear in court or fails to comply with conditions. No $ is paid upfront.

— Jeff Alvez (@alvez_jeff86) December 22, 2022

Δεν καταβλήθηκαν εκ των προτέρων χρήματα, παρά μόνο οι γονείς του Bankman-Fried έβαλαν ως εγγύηση το σπίτι τους. Ο κατηγορούμενος υποχρεούται να πληρώσει το ποσό που ορίστηκε, μόνο εάν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο ή δεν συμμορφωθεί με τους όρους.

Η υπερασπιστική γραμμή του Bankman-Fried είναι πως η κατάρρευση της FTX οφειλόταν σε σφάλματα διαχείρισης. Ότι δεν υπήρξε δόλος. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον Sam Bankman-Fried. Δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, η Caroline Ellison, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda και ο πρώην επικεφαλής της τεχνολογίας FTX, Gary Wang, για να γλιτώσουν τη βαριά ποινή όχι μόνο ομολόγησαν την ενοχή τους αλλά έχουν στραφεί εναντίον του.

https://decrypt.co/117905/this-week-in-coins-bitcoin-ethereum-see-modest-gains-heading-into-christmas

https://99bitcoins.com/bitcoin-news-summary-dec-26-2022/

Αρθρογραφία