Ανασκόπηση Αγοράς

Πτώση της τάξης του 5% σημείωσε η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε από τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταλήξει στα 765 δισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ενδιάμεσα, την Τετάρτη έφτασε στο υψηλό των 840 δισεκατομμυρίων, για να ακολουθήσει η υποχώρηση μέχρι τα 745 την Παρασκευή.

Η προσοχή για άλλη μια φορά εστιάστηκε στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, ενώ εξελίξεις είχαμε και στην υπόθεση της FTX. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε συνέχιση της πολιτικής νομισματικής σύσφιξης και ανόδου των επιτοκίων. Αυτή τη φορά όμως με μικρότερο ρυθμό. Όπως ήταν στο αρχικό σχέδιο, εγκατέλειψε τις αυξήσεις της τάξης του 0,75% και κατέβασε ταχύτητα, συνεχίζοντας με αύξηση κατά 50 μονάδων βάσης.

Το σημείο που στάθηκαν με ανησυχία οι επενδυτές, ήταν η συνέχιση της ρητορικής περί αναγκαιότητας της νομισματικής σύσφιξης. Εξανεμίστηκε οι θετικές προσδοκίες από τα τελευταία στοιχεία που είχαν βγει στην δημοσιότητα και αφορούσαν την πτωτική τάση που άρχισε να διαφαίνεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Έλπιζαν πως θα έκαμπταν την αποφασιστικότητα του συμβουλίου της Fed που έχει ως πρώτο στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού. Αντίθετα, με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις, προβλέπονται μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων για το 2023 από εκείνες που εκτιμούσαν ότι χρειάζονταν αρχικά. Γενικά, όλοι οι μεγάλοι κεντρικοί τραπεζίτες φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η νομισματική σύσφιξη έχει αρκετό δρόμο ακόμα.

Ο Sam Bankman-Fried, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου της FTX, όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπόρεσε να αποφύγει την σύλληψη. Τον οδήγησαν στις τοπικές φυλακές οι διωκτικές αρχές στις Μπαχάμες, κατόπιν αιτήματος από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης είχε διαβιβάσει ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο, θέτοντας τις βάσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ και περιλαμβάνει οκτώ αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της συνωμοσίας για διάπραξη απάτης, του ξέπλυμα χρήματος της απάτης  επί τίτλων και την κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια πελατών.

Εάν καταδικαστεί, ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν 115 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Το ντόμινο που προέκυψε από το σκάνδαλο της FTX επηρέασε επίσης την επαγγελματική ζωή των γονιών του. Τα μαθήματα τους στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ όπου δίδασκαν, ακυρώθηκαν. Σε ακρόαση της Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για το θέμα, κλήθηκε να πει την γνώμη του ο Kevin O’leary, ο οποίος ισχυρίστηκε πως πίσω από την κατάρρευση της FTX βρίσκεται η Binance. Ο καναδός επιχειρηματίας και επενδυτής, θεωρεί πως τα δύο ανταλλακτήρια βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους και το ένα έθεσε το άλλο εκτός λειτουργίας, σκόπιμα.

Το ανταλλακτήριο Binance πράγματι φαίνεται να βγαίνει ευνοημένο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ως η πιο μεγάλη και αξιόπιστη πλατφόρμα του χώρου. Ωστόσο πρόκειται για μια μάλλον εύθραυστη κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Το μαζικό κύμα αναλήψεων που αντιμετώπισε η Binance την Τετάρτη, αλλά και γενικότερα όλη την εβδομάδα, ήταν το υψηλότερο από τον Ιούνιο. Ο Changpeng Zhao ή CZ, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, θεωρεί το περιστατικό business as usual. Κάποιες μέρες έχουμε καθαρές αναλήψεις και κάποιες άλλες έχουμε καθαρές καταθέσεις, ισχυρίστηκε στο Twitter.

Μια περίεργη είδηση που σχετίζεται με τις εταιρίες κρυπτονομισμάτων και τα αποδεικτικά κατοχής περιουσιακών τους στοιχείων (απόδειξη αποθεμάτων ή proof-of-reserve), έρχεται από την γαλλική ελεγκτική εταιρεία Mazars. Η εταιρία αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία της με όλους τους πελάτες της στα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως. Από ότι εξήγησαν τα στελέχη της, η παύση οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο κατανόησης των αναφορών που δημοσιοποιούσαν από το κοινό.

Η PayPal συνεργάστηκε με την MetaMask ConsenSys για να επιτρέψουν την αγορά και τη μεταφορά Ethereum μέσω της πλατφόρμας της. Με τη σύνδεση στην εφαρμογή MetaMask, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους στην PayPal και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους. Αρχικά, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται να υπάρξει μόνο για επιλεγμένους χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Microsoft απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων από τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες. Ο λόγος που επικαλέστηκε, αφορούσε την αύξηση της σταθερότητας των υπηρεσιών cloud και την προστασία των πελατών της από κινδύνους εξαπάτησης. Οι νέοι περιορισμοί εισήχθησαν στους όρους καθολικής άδειας της Microsoft και αναφέρουν ότι «η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη έγκριση της Microsoft.» Παρόμοες κινήσεις έχει κάνει και άλλοι πάροχοι cloud computing, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Συλλεκτικά NFTs εξέδωσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 45.000 NFTs και έχει τη μορφή ψηφιακών καρτών σε περιορισμένα αντίτυπα που τον απεικονίζουν σε διάφορες μορφές. Εμφανίζεται ως καουμπόης υπερήρωας, αστροναύτης, και άλλες ιδιότητες! Κάθε μία από τις φιγούρες έχει μέχρι 20 αντίτυπα. Η τιμή πώλησης ξεκινούσε από τα 99 δολάρια και εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο. Στην δευτερογενή αγορά, η πιο φτηνή ψηφιακή κάρτα πουλιέται 600 δολάρια!

Αρθρογραφία