Ανασκόπηση Αγοράς

Για άλλη μια εβδομάδα οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί, όσο αφορά την αγορά των crypto. Επί σχεδόν ένα μήνα επικρατεί χρηματιστηριακή άπνοια, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απουσία σημαντικών ειδήσεων. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε από τα 812 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταλήξει στα στρογγυλά 800 δισεκατομμύρια τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η Ledger, κατασκευάστρια hardware για την αποθήκευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρουσίασε τη νέα συσκευή Ledger Stax στο Συνέδριο Op3n στο Παρίσι. Εμπνευστής της συσκευής ήταν ο δημιουργός του iPod, Tony Fadell. Το νέο πορτοφόλι θα κοστίζει 279 δολάρια και διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη, ενσωματωμένο μαγνήτη που του επιτρέπει να «κουμπώνει» με παρόμοιες συσκευές και μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ασύρματη φόρτιση. «Αν εξετάσετε κάθε σημαντική μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, θα δείτε πως αυτή επιτυγχάνεται μέσω μιας διπλής –ταυτόχρονης– επανάστασης σε hardware και λογισμικό», επισημαίνει ο Fadell. Οι παραγγελίες από τις πρώτες συσκευές θα αποσταλούν το α’ τρίμηνο του 2023.

Η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών Strike, επεκτείνεται στην Αφρική. Πιο συγκεκριμένα στην Κένυα, την Γκάνα και τη Νιγηρία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αμερικάνικα δολάρια, αλλά και τοπικά νομίσματα, άμεσα, με σχεδόν μηδενικό κόστος, χάρη σε τεχνολογία η οποία βασίζεται στο δίκτυο Lightning του Bitcoin. Ο Jack Mallers, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Strike, δήλωσε πως οι υψηλές χρεώσεις, ο αργός διακανονισμός και η έλλειψη καινοτομίας στις διασυνοριακές πληρωμές έχουν επηρεάσει αρνητικά τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κόστος αποστολής κεφαλαίων στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.

Η Bank of America δημοσίευσε έκθεση για τα crypto, στην οποία αναφέρει ότι παρά τη υποχώρηση των τιμών τους και παρά το πλήγμα στην αξιοπιστία που έχει υποστεί ο κλάδος εξαιτίας των σκανδάλων τύπου FTX, η ανάπτυξη της (επαναστατικής, όπως την χαρακτηρίζουν) τεχνολογίας blockchain έχει επιταχυνθεί. Το σημείο κλειδί, από ότι αναφέρουν, παραμένει η νομοθετική ρύθμιση. Αν προχωρήσει, θα εισέλθουν  περισσότεροι θεσμικοί και θα ευνοηθούν οι χρήσιμες εφαρμογές σε σχέση με την καθαρά κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Κατάρρευσαν φέτος οι εισροές σε ETFs και ETPs. Από 10 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έπεσαν στα 88 εκατομμύρια φέτος! Τα στοιχεία φανέρωσε ο Eric Balchunas, ανώτερος αναλυτής για τα  ETFs στο Bloomberg. Ρεκόρ στο discount είχαμε και από την Grayscale Bitcoin Trust. Σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού του fund, διαπραγματεύεται στο -47%!

Οι προγραμματιστές του Ethereum αποφάσισαν ότι η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση (hard fork) με το όνομα «Σαγκάη», θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Αυτή η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει κώδικα γνωστό ως EIP 4895 που θα επιτρέψει τις αναλήψεις από τα δεσμευμένα Ethereum. Επίσης θα υπάρξουν βελτιώσεις σε μια σειρά από άλλα EIPs, όπως τα EIP 3540, EIP 3670, EIP 4200, EIP 4570 και EIP 5450. Κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2023 προγραμματίζεται να  υπάρξει μια άλλη σημαντική αναβάθμιση που αφορά την κλιμακωσιμότητα, την EIP 4844.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επιθυμεί οι εισηγμένες να αποκαλύψουν εάν έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή εταιρείες των οποίων η επιχειρηματική και οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις μεταβολές της αξίας των κρυπτονομισμάτων. Ως   δικαιολογία τα στελέχη της επικαλούνται τις πρόσφατες πτωχεύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων. Οι εισηγμένες οφείλουν να γνωστοποιούν εάν έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με εταιρείες που έχουν κηρύξει πτώχευση ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Επιπλέον, να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο οι πτωχεύσεις επηρέασαν την οικονομική υγεία των επιχειρήσεων τους.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των stablecoins αρχίζει να γίνεται ανελέητος. Η Coinbase κάλεσε τους χρήστες να μετατρέψουν τα Tether τους στο δικό τους, το USD Coin, χαρίζοντας τους τα τέλη μετατροπής. Η Coinbase ισχυρίζεται πως επανέλαβε ότι το USD Coin υποστηρίζεται 100% από μετρητά και βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η Ρωσία σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα το επόμενο έτος, έχοντας ως βασικό στόχο να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Ανατόλι Ακσάκοφ, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας. Μέχρι σήμερα απαγορεύεται η χρήση κρυπτονομισμάτων, καθώς η κεντρική τράπεζα στέκονταν εχθρικά απέναντι τους.

Δέχτηκε οικειοθελώς να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής ο ιδρυτής και πρώην CEO της FTX, Sam Bankman-Fried. Συγκεκριμένα συμφώνησε να μιλήσει σε ακρόαση σχετικά με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου, όπως έγραψε σε σειρά από tweets. Δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν θα εμφανιστεί στο Καπιτώλιο αυτοπροσώπως ή θα μείνει στις Μπαχάμες, όπου διαμένει, από τότε που η FTX κήρυξε πτώχευση.

Η γελοία είδηση της εβδομάδας μας έρχεται (πάλι) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπεύουν να καθορίσουν νέο όριο στις αγορές με μετρητά, τις 10.000 ευρώ και να ασκήσουν ισχυρότερο έλεγχο στις συναλλαγές με crypto, θέτοντας το όριο των 1.000 ευρώ. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Λες και όσοι αξιωματούχοι της ΕΕ συνελήφθησαν προχθές, όπως η Εύα Καϊλή, κατηγορούνται πως διακινούσαν Bitcoin και όχι ευρώ!

Αρθρογραφία